ANTIVLADINE DEMONSTRACIJE

Sedam sindikata najavljuje vrlo bučne prosvjede

01.04.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Predstavnici sedam hrvatskih sindikata večeras će se podno spomenika bana Jelačića u središtu Zagreba staviti na čelo antivladinih demonstracija te javno i jasno, u ime svih prosvjednika, poručiti što žele: odlazak Vlade i raspisivanje izbora – odmah

ZAGREB – Nezavisni cestarski sindikat, Radnički sindikat HZMO-a, Republički sindikat radnika Hrvatske, Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara, Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi, Sindikat zdravstva i socijalne skrbi te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod odlučili su dati punu potporu antivladinim prosvjedima, pozivajući na ulice ne samo svoje članstvo i sve građane, nego i predstavnike sindikalnih središnjica.

'Ako se građanin obraća građaninu, student studentu, a umirovljenik umirovljeniku, onda se i ja kao sindikalist obraćam sindikalistima: promijenite odluku i priključite nam se. Kad god mi se pruži prilika, iskoristit ću je i pozvati ih na prosvjede. Još prije tri tjedna donijeli smo odluku priključiti se prosvjedima građana i sudjelujemo u njima ne samo u Zagrebu, nego i svugdje u Hrvatskoj. Bit ćemo tamo dok god građani od nas to očekuju i zahtijevaju', odlučna je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Avberšek smatra kako 'sindikati ne bi trebali previše kalkulirati, jer u svim svojim akcijama pozivaju u pomoć građane, studente ili umirovljenike kojima je sada potrebna potpora'. 'Ogledni primjer za to jest činjenica da nikad ne bismo skupili 800.000 potpisa u tako kratkom vremenu da nije bilo građana. Ako građani pitaju gdje ste sindikati, time nam i šalju vrlo ozbiljnu poruku da nam možda sutra, kad ih budemo ponovno tražili, oni okrenu leđa', ukazuje Abveršek.

Zajedno s kolegom Željkom Stipićem iz Sindikata Preporod, ali i Mijatom Stanićem iz Nezavisnog cestarskog sindikata, doista i jest bila na većini prosvjeda, stalno ponavljajući kako oni moraju biti mirni i nenasilni. I za 'prvoaprilski' petak sindikalni čelnici najavljuju mirne, ali vrlo bučne prosvjede, osvježene novim parolama i komunikacijom s javnosti koja će biti usmjerena na poruke s transparenata. Nakon okupljanja na Trgu bana Jelačića u 18 sati, uslijedit će uobičajena prosvjedna šetnja. Nije poznato kojom rutom će se prosvjedna kolona kretati i koje će lokacije posjetiti, no očekuje se da to budu institucije koje prosvjednici smatraju odgovornima za teško stanje u državi.

'Cilj nam ne treba biti traženje trenutnih, nego trajnih promjena u kojima će svaka buduća Vlada imati kontrolu naroda kroz cijeli svoj mandat. Ne tražimo izbore i odlazak Vlade samo da bi se netko promijenio, nego da bi se promijenio način vladanja, a vladanje pretvorilo u služenje. Shvatili smo da tim mladim ljudima očito ponestaje snage i procijenili da se izravno moramo priključiti', pojašnjava razloge angažiranja sedam sindikata jedan od njihovih vođa Mijat Stanić. Ne sviđaju mu se, doduše, poruke onima koje ne smatra krivcima za situaciju u Hrvatskoj. Po Staniću to svakako nisu EU i sindikati, nego je 'isključivi krivac Vlada'.

Mijat Stanić ističe kako je želja njegovog sindikata da 'narod shvati kako nema dobre vlasti, nego samo dobro kontrolirane vlasti koja može biti korisna narodu' i to smatra velikim uspjehom dosadašnjih prosvjeda. 'Sudbina društva u rukama je naroda i to tako mora biti. Doduše, sjedenje pred televizorima ili praćenje portala u vrijeme trajanja prosvjeda nije baš neka snažna poruka Vladi, pa oni koji se ne slažu sa stanjem u državi i misle da treba nešto mijenjati trebaju izaći na ulice', napominje Stanić.

I Željko Stipić iz Preporoda smatra da su dosadašnji prosvjedi, prvi put, pokazali građanima kako je 'nezadovoljstvo moguće iskazati i mimo organiziranih skupina kao što su političke stranke, sindikati ili nevladine udruge'. 'Poruka je prosvjeda svima onima koji dođu na vlast da nijedna grupacija neće moći računati s time da će npr. 'kupiti' sindikate, opoziciju ili nekoga drugoga, pa će tako amortizirati nezadovoljstvo. To neće biti moguće. I da prosvjedi ništa ne donesu, osim toga, već su puno donijeli, pa je bitno da su i sindikati bili i jesu dio toga', poručuje Stipić.

Uključivanje sindikata u prosvjede vidi kroz dvije dimenzije. Jedna je logistička potpora kojom će se sindikati 'ispružiti' kako bi pomogli artikuliranju nezadovoljstva građana, a druga je mogućnost da sedam sindikata postanu most prema prosvjedima za sindikalne središnjice i promijene njihove stavove te i oni izađu među prosvjednike. 'Večerašnji prosvjed, kakav god bio, bit će organiziraniji nego prijašnji, to je sigurno i to će se vidjeti, no još uvijek je to daleko od onoga kako mislim da bi trebalo izgledati. Još ima puno prostora za djelovanje', optimističan je Stipić.

Po njemu, okupljanje u petak uvečer 'jedna je vrsta testa drukčije fizionomije prosvjeda', pa će tek na Jelačićevom trgu biti jasno hoće li građani to honorirati ili ne, odnosno odazvati se u velikom broju ili ih ignorirati.