MEKSIKO NA RUBU PAMETI

Sedam dana, pet pokolja, stotinu mrtvih

29.10.2010 u 14:19

Bionic
Reading

U posljednjem od pokolja usred rata narkokartela, jutros je devetero policajaca pobijeno u Jilotlánu (država Jalisco) na zapadu Meksika u zasjedi u kojoj je na njih pucano iz mitraljeza i bacača granata

U sukobu dvadesetero policajaca i puno veće grupe mafijaša (registrirano je najmanje desetak vozila napadača), jedan je policajac po svemu sudeći otet, dok se desetero neozlijeđeno izvuklo iz zasjede.

U istom vremenu drugi se događaj zbio u samom Jaliscu, gdje su bačene dvije granate na obiteljsku kuću. Napadači iz narkokartela su ranili petero ljudi, među kojima i dvoje djece.

Bit će uskoro četiri godine otkad je počeo ovaj rat. Svi napori vlasti ne pokazuju plodove. Dapače, kako smo već pisali, bande se pokazuju sve jačima.

Pojedine građane ubijene u atentatima gotovo da se u vijestima više i ne broji, izvještava se samo o 'većim pokoljima'. U posljednjih sedam dana zabilježeno je pet pokolja u kojima je pobijeno stotinjak ljudi.

Svi oni koji vode rat protiv narkokartela, zapravo koji odgovaraju na rat koji su započeli narkokarteli, počevši od samog meksičkog predsjednika Felipea Calderona, priznaju da će to biti dug i vrlo krvav sukob.