IZBORNI MERCATO

SDP u Zadru pridobio bivše HDZ-ove igrače

29.04.2013 u 16:32

Bionic
Reading

Zadarski HSS prekinuo je pregovore o potencijalnom zajedničkom nastupu na lokalnim izborima s HDZ-om te se ozbiljno približio SDP-u

'Ponašali su se kao da su sami sebi dostatni. Iako su nam zbog demokršćanstva prigodan partner, njihova retorika nije se promijenila', kazala je za portal 057info potpredsjednica županijskog HSS-a Irena Devčić, dodajući da im je SDP bliži po programu. Koalicija HDZ-a i HSS-a u Zadarskoj županiji raspala se prošle godine zbog 'ponižavajućih odnosa HDZ-a prema HSS-u'.

'Kako smo u Zadarskoj županiji druga stranka po snazi, na izbore za Županijsku skupštinu izaći ćemo samostalno ili u koaliciji s manjim strankama ili nezavisnim listama. U samom Gradu Zadru vrtimo se oko izbornog praga, a kako ne želimo poklanjati glasove nikome, tako ćemo na izbore sigurno izaći u koaliciji', kazala je Devčić.

Nakon što je Marko Pupić Bakrač odbio poslušnost don Ivanu Grubišiću i koaliranje s SDP-om koje mu je, saznajemo, trebalo donijeti dogradonačelničku kandidaturu i svako treće mjesto na listi za Gradsko vijeće, sve je izvjesnija velika stranačka koalicija predvođena SDP-om. Uz HNS-ovce, partnere na nacionalnoj razini s kojima stvari zapinju oko nekih imena, koaliciji bi se trebali priključiti saveznici HDZ-a s prošlih lokalnih izbora HSLS i HSS. HDZ je za sada dogovorio suradnju jedino s Tomašićkinim pravašima. Na županijskoj razini kandidirali su aktualnog župana Stipu Zrilića za novi mandat te Božidara Longina za dožupana. Tko će biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, još uvijek nije objavljeno. Kako vrijeme odmiče, sumnja u neslužbenu informaciju da je u pitanju Božidar Kalmeta se povećava, a sve su glasnije priče da trenutačni gradonačelnik Zvonimir Vrančić silno želi ostati za kormilom Zadra.