MILANOVIĆ: NISMO RUŠITELJI!

SDP referendumom ruši Bandića?

10.01.2010 u 22:30

Bionic
Reading

Glavno pitanje političke sudbine Milana Bandića njegova je pozicija gradonačelnika Zagreba koju bi mu SDP mogao oteti raspisivanjem referenduma za smjenu. Politolog Višeslav Raos ističe da je to i ključno pitanje za samu stranku kojoj je Bandić okrenuo leđa

Sudeći prema prvom odgovoru što ga je predsjednik SDP-a Zoran Milanović dao našem novinaru u slavljeničkom stožeru, rušenja Bandića ipak neće biti ili, kako je poručio Milanović: 'Nismo rušitelji!' Međutim, Milanović je kasnije poručio da o smjeni Bandića još nije razmišljao i da će o tome svakako porazmisliti ovih dana.

Pobjeda Ive Josipovića na predsjedničkim izborima za politologa Višeslava Raosa očekivana je (iako je procjenjivao manju razliku), a osim Bandićeve negativne kampanje, on podršku predsjednika Stipe Mesića i većeg dijela medija Josipoviću smatra važnom za konačnu pobjedu.

Raos kaže da je izbor Josipovića bolji za stabilnost sustava te da će premijerki Jadranki Kosor biti lakše kohabitirati s Josipovićem nego što bi joj to bilo s Bandićem da je kojim slučajem pobijedio.

'Uspješna kohabitacija socijaldemokratskog predsjednika i konzervativne vlade važna je i za naše uspješno priključenje Europskoj uniji, jer time šaljemo poruku Europi da smo zrela demokracija', naglašava Raos.