ZAGREB U 2011.

SDP protiv Bandića, a zajedno protiv građana

24.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Sukob oko cijene vrtića na relaciji SDP-ova većina u Gradskoj skupštini - gradonačelnik Milan Bandić, afera s brojilima u Vodoopskrbi i odvodnji, daljnje urušavanje Velesajma, nastavak liberalizacije taksi tržišta, saniranje dugova Cibone i Dinamo kao kanta za napucavanje u Ligi prvaka, samo su dio događaja koji je 2011. obilježio Grad Zagreb

Da su godine harmonije i idile između predstavničke i izvršne vlasti u Zagrebu iza nas, poznato je već neko vrijeme. No tek ove godine vidjelo se da sukob može eskalirati do te mjere da na kraju ispaštaju kolateralne žrtve – građani. Sukob oko cijene vrtića to je najbolje potvrdio.

Vrtići – sukob koji se slomio na građanima

Izglasavajući proračun za 2011. godinu, SDP je u prosincu 2010. pristao na Bandićev model naplate vrtića, jer mu izlazak na lokalne izbore nije odgovarao prije parlamentarnih. Prijedlog je bio dohodovni cenzus i plaćanje vrtića u rasponu od 200 do 2.000 kuna. U travnju je SDP-ova skupštinska većina donijela novu odluku, odnosno odlučila sve vratiti kako je bilo prije prosinca 2010. – vrtići po cijeni od 200 i 400 kuna, ali Gradska uprava nastavila je po svome. Ministarstva, koja je vodio HDZ, davala su neodređena tumačenja zakona ili ih nisu davala uopće, jer su se čekali izbori i sukob im je odgovarao. Roditeljima su stizale Bandićeve uplatnice, jedni su ih plaćali, drugi nisu, jer je Skupština pozivala da plaćaju po njezinom.

I onda kad su izbori prošli, a Bandić dobio još jedan palac dolje, situacija se izgladila i vrtići će se u 2012. plaćati po tarifi od 300 kuna što je bliže SDP-ovim nego Bandićevim željama. No borba tu neće stati i ako SDP bude dosljedan, u 2012. možemo očekivati izbore za gradonačelnika.

Afera GUP

Iako službeno još nitko nije osumnjičen ni za što, niti je započeo sudski rasplet, nema dvojbe da bi afera GUP uskoro mogla postati jedna od najvećih otkad Grad Zagreb vodi Milan Bandić. Podsjetimo, radi se o ispravcima GUP-a, koji su rađeni od 2005. do 2010. godine, a mijenjani jednim potezom pera. Naime, Povjerenstvo koje je osnovala Skupština utvrdilo je da je mijenjana izgradljivost i namjena izgradljivosti na 215 lokacija u Gradu, brisane cijele ulice i kompletna komunalna infrastruktura, a sve to činila je bivša tajnica Skupštine Greta Augustinović Pavičić, navodno, po nalogu gradonačelnika, čija je danas savjetnica.

Skupština na čelu s SDP-om odlučila je stvar istjerati na čistac, a dan nakon parlamentarnih izbora Josipa Blažević-Perušić, državna tajnica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva poslala je u Skupštinu mišljenje u kojem je napisala da su 33 prostorna plana nezakonito mijenjana, u namjeni, visini zgrada, promjeni trasa cesta. Osim Skupštini, isti dokument iz Ministarstva poslan je DORH-u i USKOK-u koji su sada na potezu.

Afera u Vodoopskrbi i odvodnji

Za aferu s ilegalnim priključcima, koja se otkrila početkom rujna, mnogi će reći da je samo zapravo preslika stanja u cjelokupnom Zagrebačkom holdingu. U nešto više od šest godina, od početka 2005. do polovice 2011., nekoliko zaposlenika vodilo je unutar ViO-a dobro uhodan posao. Nelegalno su priključivali domaćinstva na vodoopskrbnu mrežu, sve uredno provodili i masno naplaćivali, samo što Grad i ZGH od cijelog posla nisu vidjeli ni kune.

U pet godina nelegalno je postavljeno 2.880 priključaka, Grad je oštećen za oko sedam milijuna kuna, a iz ZGH-a su procijenili da se njihova šteta kreće između 30 i 50 milijuna kuna. Aferu je razotkrila unutarnja kontrola ZGH-a nakon što je dobila anonimnu dojavu. Čitava afera završila je na DORH-u, a pet zaposlenika ViO-a je uhićeno.

Liberalizacija tržišta taksija

Premda je odluka o liberalizaciji tržišta taksija donesena potkraj 2010., stvarni učinci vidjeli su se tek 2011., kada su na zagrebačke ulice stigli i taksiji koji nisu pod kapom Radio Taxi Zagreba. Najprije je stiglo 76 vozila Taxi Cammea. Zagrebački 'šahisti' jedno vrijeme pokušavali su im šakama objasniti da nisu dobrodošli, a onda su i kod njih zapuhali drugi vjetrovi. Smijenili su svoju Upravu, snizili cijene, a dio njih počeo je surađivati s Cammeom pod nazivom, za koji bi i jezikoslovci imali što reći, Taxi Cab. U međuvremenu su na ulice stigli i Oryx Pave Zubaka i Eko prijevoz supružnika Marjanović. Zagrepčani su dobili izbor, cijene su pale, a da svi ponude cijenu taksi Cammea, zasigurno bi imali i više posla.

Propast Velesajma

Nekad ponos Grada, Zagrebački velesajam danas je sve samo ne to. Zapušteni, neiskorišteni mrtvi kapital na izdisaju posljednji udarac zadobio je otkazivanjem tradicionalnog Božićnog sajma koji je i za ratnih godina postojao. Nagomilani dugovi i premalo zainteresiranih doveli su do njegova otkazivanja. ZV je danas nakon ZET-a drugi najveći gubitaš koji posluje u sklopu Holdinga. Samo u prvih šest mjeseci ove godine dug je dosegao 20,6 milijuna kuna. I dok za gubitke ZET-a, čiji je dug 172 milijuna kuna u 2011. ili Sportskih objekata (15,5 milijuna) u ZGH-u krivcem smatraju dijelom i Grad zbog smanjenih dotacija, minus ZV-a isključivo je nesposobnost njegovih čelnih ljudi. Zbog toga se i jedina smjena od svih direktora koji upravljaju tvrtkama u sklopu ZGH-a dogodila upravo na Velesajmu. Početkom listopada, Mirelu Bartolec zamijenio je Igor Rađenović.

Dinamo – kanta za napucavanje

Godinama je Zagreb čekao povratak nogometne Lige prvaka, a kako je Dinamo igrao, bolje da je nije dočekao. Modri su bili kanta za napucavanje, najgora momčad u povijesti elitnog klupskog nogometnog natjecanja. Vicevi koji su kružili nakon Realove šestice i Lyonove sedmice valjda su svima otvorili oči. Za razliku od Dinama, Cibona je godinama igrala elitno košarkaško klupsko natjecanje. Sve do ove godine, kada je to mjesto preuzeo Zagreb. Nekadašnji sportski div ostao je na prosjačkom štapu. Dugovi su se nagomilali, bivši igrači i treneri tražili su svoje i blokiran je račun. Dug od 88 milijuna kuna dijelom je saniran novcem poreznih obveznika, dijelom prebijanjem dugovanja, a za nastalu štetu nikad nitko nije odgovarao. U klubu se nadaju da će do nule stići u ljeto 2012. godine.

Koncertna meka

Zagreb se u proteklih 365 dana još jednom potvrdio kao važan koncertni grad u ovom dijelu Europe. Od InMusica, Mars Festivala, Žednog uha preko brojnih velikih zvijezda koje su pohodile Arenu, ali i onih manjih koje smo imali priliku gledati u klubovima.

George Michael, Sade, Roger Waters, Tom Jones i Bon Jovi samo su neke od zvijezda koje su prvi put ove godine svirale u metropoli. Kada im se pridodaju Faithless, Ramstein, Megadeth, Slayer i brojni drugi kojima je Zagreb postao uobičajena postaja na turnejama, jasno je da u koncertnoj karti Europe zauzima značajno mjesto.