OSTAJE KAO I DO SADA

SDP i HDZ dogovorili omjer odbora vladajućih i oporbe

12.10.2016 u 20:01

Bionic
Reading

Omjer raspodjele saborskih odbora i dalje će ostati isti, na čelu 16 odbora bit će predsjednik iz redova vladajućih, a u 13 će čelno mjesto držati netko iz oporbe. Dogovorili su to na sastanku u Saboru glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan

'Držimo se tih kvota i dalje, otprilike je odnos većine i manjine kakav je bio i do sada. Sve smo dogovorili i sada je na nama iz vladajuće većine da sa svojim partnerima sve preciziramo do kraja, a kolege iz oporbe isto tako trebaju napraviti to na svojoj strani', kazao je nakon sastanka HDZ-ov Gordan Jandroković.

Kako je objasnio, na čelu 16 odbora bio je predsjednik iz vladajuće kvote, a na čelu 13 bio je netko iz oporbe, dok je na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina bio zastupnik nacionalne manjine. Tako će ostati i sada, poručio je Jandroković.

Dapače, oporba je ponovno dobila iste odbore, potvrdio je Dragovan. U prošlom sazivu predsjednici iz oporbe bili su u Odboru za unutarnju politiku, Odboru za turizam, Odboru za pravosuđe, Odboru za rad i mirovinski sustav, Odboru za obitelj, mlade i sport, Odboru prostorno uređenje i graditeljstvo, Odboru za zaštitu okoliša i prirode, Odboru za predstavke i pritužbe, Odboru za međuparlamentarnu suradnju, Odboru za ravnopravnost spolova, Odboru za lokalnu i područnu samoupravu te u Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Dragovan je najavio da će sutra nastaviti razgovore unutar same oporbe. 'Mi ćemo početi razgovore, već smo neke razgovore i obavili, ono što mogu reći u ime SDP-a, nama je u interesu kao i vladajućima da konstituiramo Hrvatski sabor i da se što prije počne raditi. Ono što očekujem da ćemo sva radna tijela sukcesivno završiti do utorka ili srijede. Poznati su omjeri i oni su praktički identični kao prošlog puta i to je dobra demokratska praksa u parlamentu', rekao je Dragovan.

Iako je HSS dao svoje potpise za mandatara, sami sebe smatraju oporbom, a tako će ih tretirati i u SDP-u.

'Što se tiče HSS-a, oni se tako izjašnjavaju, mi ne bježimo od razgovora i razgovarat ćemo sa svima koji kažu da su opozicija', rekao je Dragovan.

Sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu SDP već zna da će dobiti Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

'Vjerujem da ćemo se dogovoriti tko će biti na čelu, odbor prema zakonu pripada opoziciji i to najvećoj opozicijskoj stranci. Vjerujem da ćemo dogovore sve riješiti bez problema', rekao je Dragovan, upitan bi li moglo doći do problema oko izglasavanja predsjednika tog odbora, kao što je to prošli put bilo s Rankom Ostojićem

Što se tiče samih potpredsjednika Sabora, o tome na današnjem sastanku nije bilo riječi. Kako je tportal već pisao, potpredsjednici Sabora iz redova vladajućih trebali bi biti HDZ-ovi Gordan Jandroković, Željko Reiner i Miroslav Tuđman, dok se kao kandidati iz oporbenih redova spominju Milanka Opačić te Vesna Pusić ili Ivan Vrdoljak. Iako se danas pojavila informacija da će SDP tražiti oba potpredsjednička mjesta, naši izvori u SDP-u kažu da to nije točno.