ZASJEDA VRH STRANAKA

SDP i HDZ bistre kandidate za lokalne izbore

15.02.2017 u 17:36

Bionic
Reading

I dok su neke političke stranke već odredile svoje kandidate za svibanjske lokalne izbore, i SDP i HDZ po tom pitanju malo kaskaju. Nešto jasnije moglo bi biti večeras nakon što i jedni i drugi odrade sjednice Predsjedništva na kojima će jedna od tema biti i lokalni izbori

HDZ će u 17 sati održati sjednicu sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na kojoj bi jedna od tema trebali biti i lokalni izbori. Vrh stranke, potvrdio je novinarima u saboru Branko Bačić, danas bi trebao dobiti informacije o kandidatima za župane i čelnike gradova i općina, no tko su oni predsjednik HDZ-ovog kluba zastupnika nije otkrivao. 'Danas je rok kada bi loklane organizacije trebale predati svoje prijedloge za kandidate, ali ako se to ne dogodi ne znači da nećemo izaći na izbore tamo gdje nije određen kandidat. Danas je dan samo okvirni rok', rekao je Bačić.

Jedan od takvih primjera gdje kandidata još nema je i Zagreb. Šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić nedavno je izjavio da će odluku o kandidatu donijeti gradska organizacija, not tko bi to mogao biti još nije poznato. Prema medijskim napisima, vrh stranke ne želi Mikulića kao kandidata, a kao potencijalni kandidati spominjeli su se i Drago Prgomet pa i Zlatko Hasanbegović.

Iako odluke o kandidatima donose lokalne organizacije, jasno je da će nešto za reći imati i vodstvo sranke, što je natuknuti dao i Bačić. 'Znate da u HDZ-u doista je na snazi subsidijarnost i osobno tome svjedočim kao predsjednik dubrovačko.neretvanskog HDZ-a. Na primjer, odluka za kandidata za dubrovačkog župana je bila na županijskom odboru. Treba usuglasiti stavove u stranci oko kandidata, ali treba poštivati načelo subsidijarnosti. S obzirom na značaj Zagreba to će se usklađivati i s predsjednikom Plenkovićem, ali i on poštuje načelo subsidijarnosti', kazao je Bačić.

Već je poznato da će HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita biti Andro Krstulović Opara, a za splitsko-dalmatinskog župana ponovno Zlatko Ževrnja. U trku za dubrovačko-neretvanskog župana će opet  Nikola Dobroslavić, a u Mostovoj utvrdi Metkoviću će u utrku Dalibor Milan. Novi mandat na čelu Šibensko-kninske županije želi Goran Pauk, dok će u utrku za župana Zadarske županije Božidar Longin. Nakon što se povukla sa funkcije gradonačelnice, Josipa Rimac opet će u utrku u Kninu, dok je u Osijeku HDZ istaknuo kanidaturu Ivane Šojat. Dok oporba čeka što će biti s ustavnom tužbom Andre Vlahušića, HDZ je odlučio da će njihov kandidat u Dubrovniku biti Mato Franković.

Zadarski HDZ rado bi vidio ponovno Božidara Kalmetu na čelu grada, no hoće li taj optužnicama opterećen HDZ-ovac u utrku Bačić novinarima nije želio otkriti. 'O tome će odluku donijeti gradski odbor grada Zadra', rekao je Bačić.

SDP još uvijek bez kandidata za Zagreb

O pripremama za lokalne izbore raspravljat će u 17 sati i i Predsjedništvo SDP-a, no ne očekuju se konkretne odluke. I u SDP-u odluke o kandidatima donose lokalne organizacije, pa to kao mantru SDP-ovci ponavljaju i kada ih se upita za kandidata za Zagreb.

Kao i HDZ, ni SDP još uvijek ne zna kojeg će kandidata istaknuti ili će nekoga podržati. HNS bi volio da Anka Mrak Taritaš bude zajednički kandidat, no ima onih u zagrebačkom SDP-u koji bi boljeli da predsjednik stranke Davor Bernardić istakne kandidaturu. Da to ne bi bila dobra ideja slaže se gotovo cijeli vrh stranke, uključujući i potpredsjednike Zlatka Komadinu i Rajka Ostojića. Iako se razmatralo da SDP u Zagrebu podrži i Sandru Švaljek, čini se da se ipak približavaju tome da podrže Mrak Taritaš.

O dogovoru HNS-a i SDP-a u Zagrebu ovisit će i koalicijski dogovor u drugim sredinama. Kao primjerice u Splitu gdje je SDP istaknuo kandidaturu Aide Batarelo. U utrku za gradonačelnika mogao bi se upustiti i HNS-ov Srđan Gjurković, ukoliko između dva dosadašnja koalicijska partnera ne dođe do dogovora.

'Što se tiče koalicije u Splitu, očekujemo je i ovaj put. Ali očito da to ovisi i o dogovoru za Zagreb pa moramo čekati', kazao je novinarima u Saboru SDP-ov Branko Grčić.

O dogovoru HNS-a i SDP-a ovisit će i Čakovec. Tamo SDP već gura aktualnog gradonačelnika Stjepana Kovača, no šuška se i o mogućnosti kandidature aktualnog međimurskog župana HNS-ovog Matije Posavca.

Za Varaždin su HNS i SDP već dogovorili zajedničkog kandidata, SDP-ovca Alena Kišića.

SDP će za bjelovarsko-bilogorskog župana podržati neovisnog Damira Bajsa, a neovisni Ivica Vrkić najvjerojatnije će dobiti podršku SDP-a da ide na još jedna mandat u Osijeku.

U Rijeci će kandidat biti ponovno dugogodišnji gradonačelnik Vojko Obersnel, jednako kao što će u utrku u Primorsko-gorsnakoj županiji Zlatko Komadina.

Kampanju za gradonačelnika Šibenika već je započeo Franko Vidović, a u utrku u Zadru najvjerojatnije će Sabina Glasovac.