NOVA KOALICIJA

SDP, HSU i SDSS zajedno na lokalnim izborima u Puli

18.04.2013 u 14:27

Bionic
Reading

Predstavnici SDP-a, HSU-a i SDSS-a na današnjoj su konferenciji za novinare u Puli najavili svoj zajednički nastup na idućim lokalnim izborima za Grad Pulu

Ustvrdivši kako je neosporna činjenica da je Pula i do sada pokazivala visoki stupanj osjetljivosti prema pitanju zaštite prava manjinskih naroda, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Pule Peđa Grbin kazao je kako to ipak nije dovoljno. Zaštita je prvenstveno bila usmjerena samo na jednu manjinsku zajednicu, i to talijansku, uz dozu zapostavljanja drugih zajednica, ocijenio je.

'Smatram da su druge nacionalne zajednice bile do sada zapostavljene u Puli i nisu dobivale dovoljno sredstava za svoj rad i djelovanje', ustvrdio je Grbin. U prilog tomu, predsjednik pulske organizacije SDSS-a Miloš Bajić napomenuo je kako je srpska zajednica u Puli, od ukupno 337 tisuća kuna, koliko Grad godišnje izdvaja za rad nacionalnih manjina, dobiva svega 33 tisuće kuna.

'Koalicija ovih stranaka je prvenstveno prirodna s obzirom na socijaldemokratsku orijentaciju naših stranaka', istaknuo je Miloš Bajić dodavši kako tri stranke dijele i druge zajedničke vrijednosti poput antifašističke tradicije koja je, kako je rekao, 'neupitna kod srpskog naroda u Hrvatskoj'.

'Uvjereni smo da će naša suradnja donijeti kvalitetan pomak u životu građana Pule, ali i razumijevanje za potrebe Srba', poručio je Bajić dodavši kako će ta koalicija osigurati i zastupljenost srpske nacionalne manjine u gradu

Po riječima Peđe Grbina, kad ta koalicija, kako je rekao, 'bude preuzela upravljanje gradom' svoj odnos prema manjinskim zajednicama gradit će na dosljednoj primjeni zaštite ravnopravnosti i jednakosti svih građana te na primjeni odredaba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Istaknuo je kako će se zalagati za povećanje sredstava za rad manjinskih zajednica i ravnomjerniju raspodjelu tih sredstava među zajednicama.

'Naš cilj je da suživot o kojem toliko govorimo, zaživi i u stvarnosti, a ne samo na papiru', zaključio je Grbin.

Inače, kako se danas čulo, u Puli živi oko 3.600 pripadnika srpske nacionalne zajednice što je oko šest posto ukupnog stanovništva Pule.