HOLY O CRVENO-ZELENOM MODELU

'SDP će osnovati novo Ministarstvo zaštite okoliša'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2011 18:53
  • Objavljeno 02.05.2011 u 18:13
Mirela Holy na električnom biciklu

Mirela Holy na električnom biciklu

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Ako na parlamentarnim izborima pobijedi SDP s partnerskim strankama, prijedlog je da se ustroji posebno ministarstvo zaštite okoliša, prirode i prostora, najavila je danas predsjednica Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a Mirela Holy koja je, kaže, zainteresirana da bude na čelu tog ministarstva

Savjet za zaštitu okoliša SDP-a organizirao je okrugli stol na kojem je predstavio svoj 'Crveno-zeleni model zaštite prirode', prijedlog za novi mandat u području problematike ministarstva zaštite okoliša, prirode i prostora, a Ivan Martinić MatijaFranković i Nenad Strizrep detaljnije su predstavili taj prijedlog.

Holy je rekla da je termin 'crveno-zeleni model' jer smatraju da je nužno voditi potpuno drugačiju politiku i zaštite okoliša i prirode, koja se ponajprije odnosi na proaktivno djelovanje, što znači da bi se trebalo raditi na poboljšanju stanja, a ne konzerviranju. Ustvrdila je kako takvo nešto nije moguće ako se u područje zaštite prirode i okoliša ne uključi i socijalni aspekt. 'Nastojali smo kroz tu 'crvenu dimenziju', kroz taj socijalni aspekt balansirati cjelokupni sustav', rekla je Holy

Objasnila je da se SDP-ov prijedlog svodi na to da se resor zaštite prirode uvrsti u Ministarstvo zaštite okoliša, prirode i prostora jer bi to ministarstvo 'pokrivalo sve prirodne resurse, što znači i vodu i more i šume, što se tiče toga zaštitnog upravljačkog dijela'.

Prijedlog je da Ministarstvo zaštite okoliša, prirode i prostora ima upravu za zaštitu okoliša, upravu za zaštitu prirode, upravu za prostorno uređenje i upravu za pravne poslove te upravu za održivi razvoj i upravu za zelenu energetiku.

Upravu za održivi razvoj predvidjeli smo zato što zaštita okoliša ima iznimno važan dio u realizaciji projekata održivog razvoja i namjera je da se omogući lakše realiziranje projekata koji su prihvatljiviji za okoliš, rekla je. Dodala je da bi se veći dio te uprave bavio poslovima gospodarenja otpadom jer je to vrlo važno područje kad je riječ o poboljšanju zaštite okoliša i veliki potencijal za otvaranje novih 'zelenih radnih mjesta'. U Upravi za održivi razvoj bili bi i organska, to jest ekološka poljoprivreda i ekološki turizam.

Uprava za zelenu energetiku, rekla je Holy, bavila bi se obnovljivim izvorima energije koji su znatno prihvatljiviji kad je riječ o dugotrajnome gospodarskom i ekološkom razvoju Hrvatske te aspektima 'zelenog transporta' i 'zelene industrije'

SDP namjerava osnovati i forum za zaštitu okoliša, prirode i prostora koji bi okupljao svu zainteresiranu javnost pri donošenju ključnih politika, zakonskih rješenja, strategija i akcijskih planova.

Holy je istaknula da u samoj zaštiti prirode planiraju i veće intervencije koje se odnose na organizaciju nacionalne parkovne agencije koja bi na jednome mjestu, slično rendžerskoj agenciji u SAD-u, ujedinila upravljanje zaštićenim područjima (nacionalnim parkovima i parkovima prirode), što bi dovelo do racionalizacije, ali i uvođenja jedinstvenih standarda upravljanja, a time i poboljšanja samog sustava i prirode u tim područjima.

Holy je rekla da namjeravaju uvesti i registar prirodnih dobara koji bi bio podloga za sve studije i sve daljnje mjere zaštite prirode u Hrvatskoj. Rekla je kako je ključna i razrada sustava financiranja poslova zaštite prirode te je najavila promjenu u dijelu financiranja zaštite prirode kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i kroz korištenje drugih financijskih sredstava, drugih fondova, pa čak i kroz parafiskalne namete za resurse poput voda i šuma, a koji bi se u određenom dijelu upotrijebili i za zaštitu prirode.

Po tomu SDP-ovu prijedlogu, graditeljstvo i mjerodavna inspekcija bili bi u drugome ministarstvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi