ZATVORENA BIRALIŠTA

SDP će novog šefa dobiti tek u drugom krugu?

19.11.2016 u 10:30

  • +20

Unutarstranački izbori u SDP-u

Izvor: Cropix / Autor: Cropix/montaža: Mihaela Maras

Bionic
Reading

Članovi i članice SDP-a birali su danas novog predsjednika ili predsjednicu stranke između sedmero kandidata i kandidatkinja u unutarstranačkoj utrci za nasljednika ili nasljednicu Zorana Milanovića, bivšeg premijera, koji je stranku vodio gotovo cijelo desetljeće. Središnja izborna komisija (SIK) privremene neslužbene rezultate trebala bi objaviti oko 22 sata, kada se očekuju i izjave kandidata. Prema neslužbenim informacijama, izlaznost je manja nego na prošlim unutarstranačkim izborima kad su snage odmjeravali Milanović i Zlatko Komadina

Šestero od ukupno sedmero kandidata za predsjednika SDP-a glasalo je u subotu prijepodne na unutarstranačkim izborima i pritom su svi najavili promjene u najvećoj oporbenoj stranci.

Prve neslužbene rezultate Središnja izborna komisija SDP-a trebala bi objaviti u 22 sata, a ako nitko od kandidata ne osvoji natpolovičnu većinu glasova, idući krug izbora za novog predsjednika SDP-a održat će za tjedan dana.

SDP najavljuje promjene u stranci

'Očekujem da će članovi glasati po savjesti, a ne po naputku. Mislim da je najvažnije da SDP pobijedi. Ne gledam SDP za četiri godine, nego SDP sad. To je puno važnije. SDP treba osobu koja će u ovom trenutku stabilizirati stranku i pripremiti ga da bude vodeća stranka', poručio je jedan od kandidata Ranko Ostojić na svojem glasačkom mjestu u Splitu.


Jedan od njegovih protukandidata Tonino Picula otkrio je koga vidi kao pobjednika: 'I prije objave rezultata večeras smatram da već imamo pobjednika, a to je SDP. U Hrvatskoj sigurno nema ni jedne stranke koja ima ovako razvijenu sposobnost izbora na ovakav demokratski način. Članovi i članice odabirom određuju pravac kretanja naše stranke u budućnosti. Ovo su užasno važni izbori za Hrvatsku jer kada se mijenjao SDP, mijenjala se i Hrvatska, i to nabolje. Važno je napomenuti da je prvi rezultat svakih izbora izlaznost i zato pozivam članstvo da iziđe i izabere prvog među jednakima.'


'Glasamo, biramo ne samo tko će voditi stranku, nego kako će ona izgledati i tko će nas voditi u buduće pobjede', poručio je njihov protukandidat Orsat Miljenić.

On tvrdi da ne razmišlja o drugom krugu i tko će tamo biti jer su to sve njegove kolegice i kolege, a upitan je li se čuo sa Zoranom Milanovićem i je li još uvijek aktualni predsjednik stranke dao potporu njemu ili nekom drugom Miljenić je odvratio: 'Nisam se čuo s njim, ne znam ništa o tome. Od njega očekujem isto kao i od svakog člana - da dođe i glasa.'


Pisanje Jutarnjeg lista da Milanović lobira za Ostojića, sam Ostojić komentirao je rekavši da je 'Jutarnji list napisao stvarno sve i svašta u ovih zadnjih mjesec dana. Očito da imaju strogo, dobro provjerene informacije. Drago mi je kad čujem za neimenovane, visokopozicionirane izvore iz SDP-a. Nikad ih nisam priznavao, a sam to nisam bio. Takvu vrstu propagandne mašinerije nisam koristio i neću to komentirati'.

U izjavi novinarima Davor Bernardić je istaknuo da želi graditi otvorenu stranku, u kojoj će se uvažavati kritičko mišljenje, a politike donositi zajednički. Rekao je i da se nikoga ne boji u SDP-u te da općenito u stranci više 'ne smije biti klime straha'.


'U SDP-u moramo otvoreno razgovarati i s društvom otvoreno propagirati naše stavove i politike i da kao stranka budemo jači, moderniji, bolji i na prvim sljedećim izborima, bili oni redovni ili izvanredni, preuzmemo odgovornost za Hrvatsku. Očekujem potporu većine članova, svejedno u kojem krugu, najvažnije je da danas pobijedi SDP', izjavio je Bernardić.

Gdje je Zoran Milanović?

Gordana Sobol nakon glasanja je izjavila kako očekuje da što veći broj članova izađe na izbore jer to šalje jasnu poruku da im je stalo do budućnosti stranke. Očekuje drugi krug izbora u koji se nada da će ući jedna od kandidatkinja.

Upitana za budućnost stranke, odgovorila je kako SDP za četiri godine vidi kao jaku i jedinstvenu stranku koja će pobijediti na parlamentarnim izborima.


Na glasačkom mjestu u Stenjevcu Vesna Škulić poručila je da stranci treba predsjednik koji će SDP povesti prema lijevom centru i omogućiti da se prevladaju podjele. 'Bilo tko ako postane predsjednik treba okupiti ljude i pripremiti stranku za lokalne izbore', kaže Škulić.

Upitana za Milanovića, rekla je da ne zna hoće li on glasati te istaknula da je njegova dužnost kao člana stranke da se odazove i iziđe na izbore. Kako se neslužbeno doznaje, predsjednik SDP-a Zoran Milanović glasovao je u zagrebačkoj gradskoj organizaciji stranke u Črnomercu.


U poslijepodnevnim satima glasala je i Karolina Leaković, koja je rekla da očekuje dobru izlaznost članica i članova SDP-a te da izaberu najboljeg za vođenje stranke.

Na pitanje kakva osoba treba sada SDP-u, Leaković je odgovorila da je to osoba koja će ponuditi novu razvojnu paradigmu Hrvatske i da je to u ovom trenutku najvažnije i za SDP kao progresivnu i lijevu parlamentarnu stranku.

SDP za četiri godine vidi kao snažnu stranku parlamentarne ljevice koja ima definirane razvojne politike i zna se nositi sa socio-ekonomskom nejednakošću. To je najveći izazov, ocijenila je.


Na konstataciju novinara da ni jedne procjene favorita tih izbora ne spominju njezino ime, Leaković je rekla da je tri tjedna s članicama i članovima SDP-a, da je uspjela ponuditi drugačiju viziju socijaldemokratskih politika u Hrvatskoj i da će današnji rezultati pokazati da je u tome uspjela. Upitana o trima ženama kandidatkinjama za novu čelnu osobu SDP-a, Leaković je istaknula da je pomak imati sedmero kandidata te da joj je drago što su se kandidirali i njezine kolegice i kolege im na tome čestita.

Smatra da je za budućnost socijaldemokracije u Hrvatskoj bitna jasna artikulacija socijaldemokratskih, odnosno lijevih politika, ali i vraćanje povjerenja građana u političke stranke. 'Ja želim da se što više građanki i građana odazove na sve izbore koje imamo te da sudjeluju u donošenju odluka vezanih uz svakodnevni život', istaknula je Leaković.