MIRANDO MRSIĆ PRIZNAO

'SDP bez ORaH-a ne može sastaviti Vladu'

09.12.2014 u 10:32

Bionic
Reading

Gost emisije Novi dan bio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Komentirao je nove mjere za zapošljavanje mladih i aktualnu političku situaciju u zemlji. 'Mogli smo napraviti više u ovom mandatu; treba vidjeti što će se dogoditi u godini dana. Ne treba odmah bacati koplje u trnje', istaknuo je Mrsić

Ministar Mrsićna televiziji N1 komentirao je novu mjeru koja bi trebala pokrenuti uspavano tržište rada. Garancija za mlade trebala bi stupiti na snagu s početkom 2015., a omogućit će svim osobama mlađim od 30 godina koje završe obrazovanje, bez obzira jesu li već na Zavodu za zapošljavanje ili nisu, zapošljavanje, vježbeništvo, dodatno obrazovanje ili neke druge pogodnosti.

'Idemo za time da mladi ne odu iz zemlje', istaknuo je Mrsić. 'To se odnosi na 60 do 70 tisuća mladih koji su srednjeg ili osnovnog obrazovanja. Želimo im dati novo obrazovanje i obučiti ih za nova zanimanja', poručio je Mrsić dodajući kako su 'gimnazijalci najveći problem jer se nemaju gdje zaposliti'.

'Nova mjera obećava, no tek će se vidjeti hoće li zaživjeti i hoće li možda ići nauštrb strarijih i iskusnijih zaposlenika. Naime, poslodavac neće trebati plaćati porez ako na pet godina zaposli osobu koja je mlađa od 30 godina. Bit će oslobođen plaćanja poreza što iznosi 17,2 posto. To je snažna socijalna mjera jer će mladi biti zaposleni na neodređeno što znači da će se moći zbrinuti', objasnio je Mrsić.

Još jedna od mjera koja bi trebala spastiti mlade od žrvnja nezaposlenosti je i povećanje naknade za rad bez zasnivanja radnog odnosa s trenutačnih 1.600 kuna na 2.400 kuna početkom iduće godine. 'Cilj je mladima dati priliku za konkretan posao. Najveći je problem to što strukovno obrazovanje ne odgovara potrebama tržišta rada, a tako će biti sve dok se ne reformira obrazovanje', upozorio je Mrsić.

Ministar Mrsić komentirao je i zahuktalu predsjedničku kampanju koja je službeno počela danas. 'Na predstavljanju Josipovićevog programa nije bio nitko iz Vlade jer je tako odlučeno. Vlada ima svoj rejting. Napravili smo to što jesmo. Jesmo li mogli napraviti više? Vjerojatno jesmo, no imamo još godinu dana što je dug period i treba vidjeti što se još da napraviti u tom periodu', rekao je Mrsić.

Osvrnuo se i na izjave Mirele Holy koja je opovrgnula mogućnost koaliranja s SDP-om na sljedećim izborima. 'ORaH nam je svjetonazorski blizak. SDP ne može bez ORaH-a sačiniti sljedeći mandat vlade', kazao je Mrsić.

361777, 361651, 361641, 360627