PANIKA U BELGIJI

Scijentološka crkva želi politički utjecaj

23.08.2013 u 17:20

Bionic
Reading

U povjerljivom izvješću o Scijentološkoj crkvi belgijska Državna služba za sigurnost spominje imena tridesetak političara s kojima je sekta dolazila u kontakt, izvještava belgijski Le Soir. Iako imena nisu (još) izašla u javnost, već je samo spominjanje veza između javnih djelatnika i američke sekte izazvalo velik interes u zemlji

U tom se povjerljivom izvješću čiji su određeni elementi još u veljači počeli curiti u javnost govori o tome kako Scijentološka crkva nastoji ostvariti veze s političkim čelnicima u zemlji. U izvješću je navedeno čak trideset imena političara. Odbor koji nadzire sigurnosne službe poručio je da je 'jako problematično' što se navode točna imena javnih djelatnika i koji su od njih bili eventualno vrbovani, a ne analizira način na koji odgovorni ljudi iz američke sekte pristupaju političarima.

Direktor službe državne sigurnosti Alain Winants odlučio je zasad ne istupati javno sve dok se detaljno ne upozna sa sadržajem izvješća. Prema napisima belgijskih medija, u pitanju bi mogao biti i njegov ostanak na funkciji.

Inače, belgijski ogranak Scijentološke crkve je od prošle godine pod optužbama zbog prijevare, ilegalnog prakticiranja medicine, iznude i povrede zakona o pravu na privatnost. Optužbe su krenule zbog internih praksi unutar same organizacije, točnije sumnjivih ugovora o radu koje Crkva sklapa sa svojim članovima i volonterima. Tvrdi se da je belgijski ogranak inače veoma aktivan te da redovito prima logističku i financijsku potporu od europskog sjedišta sekte.