SASTANAK U HAMBURGU

Scholz o uspjehu desnice na izborima: Branimo demokraciju

10.10.2023 u 16:59

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz izrazio je u utorak zabrinutost zbog značajnih uspjeha krajnje desnice na pokrajinskim izborima u dvije važne njemačke savezne pokrajine, održanim u nedjelju.

"To je pitanje obrane demokracije", rekao je Scholz na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom nakon sastanka francusko-njemačke vlade u Hamburgu.

Potpora krajnje desnoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD) porasla je u pokrajinama Hessen i Bavarskoj, što ju je smjestilo na drugo odnosno treće mjesto na regionalnoj političkoj sceni. Kršćanski demokrati (CDU) u Hessenu i Kršćansko-socijalna unija (CSU) u Bavarskoj izašli su u konačnici kao pobjednici pa će i u novom mandatu formirati pokrajinske vlade.

S druge strane, Scholzovi socijaldemokrati (SPD) zabilježili su najlošije izborne rezultate ikada u obje pokrajine. Njegova dva koalicijska partnera u vlasti na saveznoj razini, liberalni Slobodni demokrati (FDP) i Zeleni, također su izgubili glasove.

Upitan planira li promijeniti pravac u pogledu migracijske politike, nakon poziva konzervativne oporbe da to učini, Scholz je rekao: "Moramo se uhvatiti u koštac s problemima koji su očiti". No to nema nikakve veze s izborima, rekao je njemački kancelar.

Naveo je što sve njegova vlada već sada poduzima kako bi suzbila ilegalne migracije i istovremeno zaposlila kvalificirane radnike.

Kancelar je ponovio stajalište da je broj izbjeglica koji dolaze u Njemačku prevelik.