visoki povjerenik

Schmidt: 'Osuđenima za ratne zločine poput Kordića bolje je da ne govore javno'

05.07.2023 u 14:32

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt poručio je u srijedu kako bi se osobe osuđene za ratne zločine u javnosti trebale oglašavati samo ukoliko kane izraziti kajanje zbog počinjenih zlodjela istaknuvši kako pri tom posebice misli na nekadašnjeg dužnosnika Herceg-Bosne Darija Kordića

Schmidt je tijekom dana posjetio mjesto Ahmići u središnjoj Bosni gdje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993. godine ubili 116 osoba bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo žena, djece i staraca.

Kordić je zbog tog zločina po zapovjednoj odgovornosti pred Haškim tribunalom osuđen na 25 godina zatvora a na jednoj snimci koja je dospjela u javnost u lipnju ove godine izjavio je kako bi danas ponovio sve što je ranije učinio te da je vrijedila svaka sekunda što je potom naišlo na brojne osude.

Osudama se u srijedu pridružio Schmidt kazavši kako je za pomirenje nužno da cjelokupno društvo uloži napor kako bi žrtve bile poštovane i kako bi se prihvatila istina o onome što se dogodilo tijekom rata.

"Oni koji su osuđeni i koji su odslužili zatvorske kazne ne trebaju se oglašavati u javnosti, osim kada govore o obeštećenju i iskazivanju poštovanja prema žrtvama. Nijekanje ili umanjivanje ratnih zločina predstavlja jasnu uvredu za žrtve i preživjele. Svi moramo dati sve od sebe da se strašni zločini nikada ne ponove i da se nikome ne pruži prilika da ih ponovi. S tim u vezi, želim jasno reći da su nedavne izjave Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca i osobe odgovorne za događaje u Ahmićima, za svaku osudu", izjavio je Schmidt kako ga citiraju u priopćenju ostavljenom medijima iz njegova ureda (OHR).

Kazao je i kako je nužno osigurati da se kažnjavaju svi oni koji niječu genocid i počinjene ratne zločine te da se haaške presude moraju uvesti u kaznene evidencije u BiH. To sada nije slučaj pa haaški osuđenici u BiH mogu bez problema ishoditi potvrde o nekažnjavanju.