POLITIČKI EGZISTENCIJALIZAM

Savjetnici županice Lovrić tužili HDZ-ovca

17.02.2011 u 15:53

Bionic
Reading

HDZ-ov saborski zastupnik i vijećnik u Skupštini Sisačko-moslovačke županije Ivan Šantek izvijestio je danas kako ga je 12 savjetnika sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel (SDP) tužilo zbog njegovog javnog propitivanja rade li oni uopće što za plaću koju primaju.

Zastupnik Šantek je novinarima u Hrvatskom saboru izjavio kako će se zalagati da mu Sabor skine zastupnički imunitet kako bi sud imao prilike istražiti njegove sumnje.

"Svima je jasno da se radi o 'alibi tužbi' jer računaju da sam zastupnik koji ima imunitet i da mi Sabor zbog privatne tužbe neće skinuti imunitet. Dakle, oni bi bili čisti jer su me tužili, a ja da se branim imunitetom", istaknuo je Šantek.

"Kao zastupnik ću se založiti da mi se skine imunitet jer mi je u interesu da počne sudski postupak kroz kojim bi se utvrdilo što su ti savjetnici proteklih nekoliko godina radili, odnosno jesu li išta radili, i je li to što primaju 5000 kuna neto naknade za rad u savjetu adekvatno trudu koji su uložili", dodao je.

Naglasio je da su čak desetorica od 12 savjetnika sisačko-moslavačke županice Lovrić ujedno i vijećnici u Županijskoj skupštini, koja je i odlučila da za rad u savjetu primaju 5000 kuna naknade, što znači da su sami glasovali za tu odluku.

"Mislim da to nije adekvatno. Ova tema je već suviše dugo prisutna u javnosti i čudi me da USKOK ne reagira i ne raščisti ovu situaciju", zaključio je zastupnik Šantek.

Također je novinarima podijelio privatnu tužbu koju je zaprimio krajem prošloga tjedna, a u kojoj ga se tereti da je oklevetao 12 savjetnika sisačko-moslavačke županice Lovrić Merzel, kada je lani izjavio da se "kroz savjet koji ništa ne radi, iz županijskog proračuna želi izvući 5 milijuna kuna". U svojoj tužbi upućenoj sisačkom Općinskom sudu tužitelji terete Šanteka za kazneno djelo protiv časti i ugleda, odnosno klevetu.

Članovi HDZ-a i HSS-a, koji su u oporbi u Sisačko-moslovačkoj županiji, u više su navrata prozivali županicu da ima najviše savjetnika u Hrvatskoj za koje nitko ne zna što rade i za što primaju plaću.

Nedavno su na konferenciji za novinare u Sisku izrazili i sumnju da je riječ o političkoj korupciji, odnosno da SDP-ova županica na taj način plaća svoje koalicijske partnere.

Odmah potom uslijedila je i reakcija županice Marine Lovrić Merzel, koja je opovrgnula optužbe o političkoj korupciji, pa i brojke da je za plaće njezinih 12 savjetnika Sisačko-moslavačka županija u pet mjeseci izdvojila 532 tisuće kuna, ocijenivši da joj tu priču montira HDZ.