POSTAVLJAJU SE NASIPI

Sava će u ponoć dosegnuti 820 cm, Jarun opasan vrećama

12.02.2014 u 20:00

  • +22

Poplava na Jarunu

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bionic
Reading

Više od 170 intervencija u posljednja 24 sata imali su zagrebački vatrogasci. Na terenu saniraju mnoga poplavljene prostore. Iz Hrvatskih voda upozoravaju na stanje pripravnosti budući da se oko ponoći očekuje val rijeke Save, koji bi trebao biti oko 820 cm

"Zbog naglog topljenja snijega i obilnih padalina jučer tokom dana i noćas došlo je do poplavljivanja stambenih i poslovnih objekata na rubnim područjima Grada Zagreba, ali u samom gradu. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba uz pomoć dobrovoljnih vatrogasnih društava imala je preko 170 intervencija na ispumpavanju vode iz objekata, a mnoge intervencije su još uvijek u tijeku", priopćili su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, čiji službenici su proveli cijelu noć na terenu u koordiniranju odgovora žurnih službi.

U Gradu Zagrebu je proglašeno redovno stanje obrane od poplave jer je u 11:00 vodostaj Save na mjernom mjestu Zagreb I u porastu je. Redovno stanje obrane od poplave za Grad Zagreb proglašava se na vodostaju od 350cm, a izvanredne mjere 450cm (izvanredno stanje na 550 cm).

Hrvatske vode obavijestile su Ured da postoji mogućnost prelijevanja potoka Vrapčak iz kazete Jarun preko prometnice koja ide oko Jarunskog jezera. Obaviješteni su nadležni iz ŠRC Jarun i pripremaju se za prelijevanje vode. Oko potoka Vrapčaka postavljaju se začju naspi jer se voda opasno približila zgradama.

voditelj obrane od poplave velikogoričkog područja Krunoslav Prentašić moli vatrogasne snage neka budu na raspolaganju, kako bi mogli reagirati u slučaju potrebe na nasipu jer vodeni val i Sava visoka 820 cm stižu u ponoć, priopćio je Stožer za zaštitu i spašavanje.

Stožer navodi i riječi velikogoričkoga gradonačelnika Dražena Barišića, koji podsjeća kako je tijekom noći i današnjeg dana na obrani od poplave radilo 100 članova DVD-a, te najavljuje da će sva dobrovoljna vatrogasna društva biti na raspolaganju i u stanju pripravnosti.

Stožer je na današnjem sastanku donio zaključak i o kontinuiranom ispitivanju vode iz bunara, a za naselja Lekneno i Kuče, kako se navodi, postavljene su i cisterne s pitkom vodom. Velikogorička vodoopskrba postavlja i slavine na hidrante u mjestima koja imaju razvijenu vodoopskrbnu mrežu.

Preko Crvenog križa osigurano je 10 velikih isušivača za potrebe građana kojima je voda ušla u stambene objekte, a za možebitnu potrebu osigurana je Osnovna škola Vukovina kao evakuacijski centar, priopćio je Stožer.


Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama mole građane koji su parkirali automobile na području ŠRC Jarun da ih premjeste kako bi izbjegli štetu i omogućili žurnim službama uvjete za rad. Na širem Zagrebačkom području došlo je znatnog prelijevanja vode po kolnicima pa su slijedom toga neke prometnice zatvorene za promet, a na većini je otežan promet. Nastavno na rekordne padaline koje su pogodile zagrebačko područje, počeli su i problemi s klizištima. Tako je Sljemenska cesta zatvorena za promet zbog velike količine zemlje na kolniku. Sve žurne službe su na terenu i pružaju pomoć, a građani se mole za strpljenje.