VJERSKA POLICIJA

Saudijska Arabija zabranila Novu godinu

30.12.2013 u 12:45

Bionic
Reading

Povjerenstvo za promociju vrlina i sprečavanje poroka u Saudijskoj Arabiji zabranilo je proslavu Nove godine u toj zemlji. Vjerska policija ultrakonzervativne Saudijske Arabije upozorila je građane da ne smiju proslavljati Novu godinu

Povjerenstvo za promociju vrlina i sprečavanje poroka obrazložilo je ovu zabranu ediktom vrhovnog Povjerenstva vjerskih poglavara kojim se zabranjuje proslava Nove godine. Saudijska Arabija službeno je prihvatila muslimanski kalendar, za razliku od drugih zaljevskih zemalja koje prate Gregorijanski kalendar, prenosi AFP.

Vjerska policija provodi zakone kraljevstva kojima je predviđena stroga zabrana miješanja među spolovima i prikrivanje cijelog tijela i glave žena kada se nalaze u javnosti. Vjerska policija, također, obilazi trgovine kako bi se uvjerila da su zatvorene u vrijeme molitve. Kako navodi AFP, ovo tijelo je u više navrata bilo optuživano da zloupotrebljava svoje nadležnosti.

Od dolaska imama Abdulatifa bin Abdulaziza al Šeika na njezino čelo u siječnju 2012., pripadnici ove formacije više ne smiju koristiti neobilježena vozila. Vjerska policija tradicionalno zabranjuje prodaju crvenih ruža i ostalih poklona na Dan zaljubljenih, 14. veljače.