RUČAK I RAZGOVOR

Sastali se papa Franjo i Benedikt

23.03.2013 u 18:48

Bionic
Reading

Papa Franjo doputovao je u subotu iz Vatikana u papinsku ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo u blizini Rima, na susret sa svojim prethodnikom, papom u miru Benediktom XVI.

Susret dvaju papa, sadašnjega i bivšega, jedinstveni je povijesni događaj. Papa je doputovao helikopterom u Castel Gandolfo, 30 kilometara južno od Rima, objavili su talijanski mediji. Nakon toga, papa se sa svojim prethodnikom odvezao u papinu ljetnu rezidenciju, u kojoj Joseph Ratzinger privremeno boravi otkako je 28. veljače odstupio s dužnosti.

Najavljeno je da će njih dvojica razgovarati u knjižnici rezidencije, nakon čega će zajedno ručati. Papa Franjo će se nakon toga vratiti u Vatikan, objavila je tiskovna služba Svete Stolice, koja je priopćila da nije predviđeno snimanje susreta.

Hodočasnici i novinari okupili su se unatoč tome pred ulazom u rezidenciju, a pojedini hodočasnici nosili su majice sa slikom Benedikta XVI. On je, kako je i najavio, 28. veljače odstupio s dužnosti, a svome je nasljedniku obećao punu odanost i poslušnost.