NOVI ČLANOVI PROGRAMSKOG VIJEĆA

Saša Milošević nakon 23 godine vraća se na HRT

12.12.2014 u 12:35

Bionic
Reading

Saborski zastupnici izabrali su danas četiri nova/stara člana Programskog vijeća HRT-a. U tom tijelu i dalje će sjediti Neda Ritz, za koju su glasala 103 zastupnika, te Ivica Maštruko, koji je dobio glasove 98 zastupnika. Sasvim novi članovi PV-a su Zdravko Kedžo, koji je dobio 101 glas, te Aleksandar Milošević, bivši novinar HRT-a, čije je imenovanje podržao 91 zastupnik

Podsjetimo, Sabor je u listopadu 2012. izabrao devet članova Programskog vijeća HRT-a, a na konstituirajućoj sjednici Vijeća ždrijebom je određeno da dvogodišnji mandat imaju Neda Ritz, Nina Obuljen Koržinek, Ivica Maštruko i Marina Mučalo. Mandat im je istekao u listopadu 2014. pa je pokrenut postupak izbora članova.

S liste od 14 kandidata zastupnici su odlučili produljiti mandat Nedi Ritz i Ivici Maštruku dok su za nove članove izabrali Zdravka Kedžu i Aleksandra Miloševića.

Zdravko Kedžo, diplomirani politolog s magisterijem iz međunarodnih odnosa, u svojoj biografiji navodi kako se u životu bavio novinarstvom u Šibeniku, posljednjih deset godina radio je kao profesor i predavač kolegija vezanih uz medije, a od 2007. do 2012. bio je i član te predsjednik Vijeća za elektroničke medije i ravnatelj Agencije za elektroničke medije.

Najzanimljiviji na cijelom popisu novoizabranih članova ipak je Aleksandar Milošević jer se nakon 23 godine vraća na HRT. Na samom početku Domovinskog rata bio je novinar koji je uređivao pojedine emisije te pripremao priloge za Dnevnik, Zagrebačku panoramu i Fokus.

Međutim 1991, u mandatu Antuna Vrdoljaka, dobio je otkaz.

'Nova garnitura, a nju su činili prvo Hrvoje Hitrec, pa Vrdoljak, kao direktori, te Tomislav Marčinko kao urednik, mnogim ljudima onemogućila je rad zbog etničke pripadnosti. Među ostalim i meni. Prvo su mi prestali davati posao, dolazio sam danima i tjednima na radno mjesto, a nisu me slali na zadatke. Potom mi je u Vrdoljakovu mandatu zabranjen ulazak u zgradu HRT-a zbog smanjenog opsega posla, premda Informativni program u kojemu sam bio nikada nije više radio. Na koncu su mi dali otkaz zbog nedolaska na posao!? Tužio sam ih i dobio na sudu, a onda, kada sam sudski vraćen na posao, dao sam otkaz jer je tamo tada bilo nemoguće raditi', kazao je prije nekoliko godina Miloševićza Slobodnu Dalmaciju.

Nakon odlaska s HRT-a Milošević je jedno vrijeme radio u UNHCR-ovom uredu u Zagrebu, a nakon toga dobio je posao kao direktor programa za medije u Institutu Otvoreno društvo. Prije devet godina otišao je u Srpski demokratski forum u kojem je godinu dana radio kao direktor programa, a od 2006. sve do danas na funkciji je generalnog tajnika u Srpskom narodnom vijeću.