mutna afera

Sarkozy: Optužbe su laži koje su mu život pretvorile u pakao

22.03.2018 u 11:27

Bionic
Reading

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je sucima da su optužbe o navodnom libijskom financiranju njegove izborne kampanje 2007. godine mreža laži koje su mu život pretvorile u 'pakao' i zbog kojih je izgubio na sljedećim izborima 2012., prenosi list Le Figaro

Šezdesettrogodišnjem Sarkozyju, koji je na vlasti bio između 2007. i 2012. istražitelji su nakon dva dana ispitivanja u pritvoru u srijedu rekli da je formalno osumnjičen za 'pasivnu' korupciju, a optužba nosi kaznu do 10 godina u zatvoru.

U pitanju je mutna afera oko libijskih špijuna, preprodavača oružja i optužbi da je nekadašnji libijski vođa Moamer Gadafi donirao Sarkozyjevoj predsjedničkoj kampanji milijune eura donesenih u Pariz u kovčezima - optužbe koje je Sarkozy uvijek opovrgavao.

'Ta je kleveta moj život učinila paklom od 11. ožujka 2011.', rekao je Sarkozy, a prenio list.

  • +34
Carla Bruni i Nicolas Sarkozy Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Platio sam tešku cijenu za tu aferu. Izgubio sam predsjedničke izbore 2012. za 1,5 postotnih bodova', dodao je.

Sarkozy, koji je postao metom napada jer je pružio dobrodošlicu Gadafiju u Parizu potkraj 2007., rekao je da su njegovi problemi počeli u ožujku 2011. pošto je ugostio libijske pobunjenike i postao jedan do glavnih zagovornika kampanje pod vodstvom NATO-a koja je rezultirala svrgavanjem diktatora i njegovom smrću od ruku pobunjenika 2011.

On je također opovrgnuo i nazvao laži tvrdnju francusko-libanonskoga poslovnog čovjeka koji ga je među ostalim opisao kao 'posrednika u sjeni' u vezama između Pariza i šefova libijske tajne službe.