BAČEN MOLOTOVLJEV KOKTEL

Sarajevska policija oslobodila sve privedene prosvjednike

09.02.2014 u 21:09

  • +6

Prosvjed u Sarajevu 9.2.2014

Izvor: tportal.hr / Autor: Dario Gusic

Bionic
Reading

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović podnio ostavku na tu funkciju. 'Ja sam odgovoran čovjek i kada bi me sutra pitali članovi Predsjedništva mogu li bezbjedno doći na posao, ja im to ne bih mogao garantirati. Stoga podnosim ostavku, kao odgovorna osoba', kazao je Selimović

20:26 Prosvjednici ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine su se razišli, pa je počelo neometano odvijanje gradskog prometa u tom dijelu Sarajeva.

20:17
Deset prosvjednika koji su bili privedeni u Tužiteljstvo Kantona Sarajevo pušteni su prije nekoliko trenutaka, potvrdio je novinarima glasnogovornik te institucije Alen Hamzić. Ranije su prosvjednici na križanju ulica Titova i Alipašina u centru Sarajeva bacili prema kordonu policije molotovljev koktel. Povrijeđenih nije bilo.

18:48
Grupa od oko 200 prosvjednika ponovno je došla na križanje koje vodi prema Alipašinoj ulici (kod Higijenskog zavoda) nedaleko od zgrade Predsjedništva BiH. Ulica je blokirana kontejnerima, tako da je onemogućen i promet. 'Vratite nam djecu', uzvikuju prosvjednici.

17:22
U ovom trenutku nezahvalno je prognozirati šta će se događati na sarajevskim ulicama. Križanja u centru grada su blokirana, čula se i eksplozija, najvjerojatnije  se radi o topovskom udaru. Dio prosvjednika koji je krenuo prema zgradi Parlamenta BiH stigao je na odredište.

Situacija u Sarajevu počinje se zaoštravati nakon što se demonstrantima okupljenima ispred Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu pridružio jedan od uhapšenih maloljetnih demonstranata koji je pušten prije nešto više pola sata. 

On je okupljenim demonstrantima rekao da je uz njega pušten još jedan maloljetnik, dok su ostali zadržani. 

Požalio se da je njega i još nekolicinu ljudi s kojima je jučer uhapšen, policija odvela u Policijsku upravu Centar gdje su ih tukli. Kako navodi, svi koji su uhapšeni odvođeni su u policijske podrume.

Trenutno su demonstranti blokirali križanje na Skenderiji u blizini mjesta žestokih sukoba koji su se dogodili u petak.