nova politička kriza

Sarajevo se trese zbog odustajanja Bogića Bogićevića od gradonačelničke funkcije, mole ga da promijeni mišljenje: Kaži NE političkim mafijašima koji noćas likuju

25.03.2021 u 10:35

Bionic
Reading

Odustajanje uglednog političara Bogića Bogićevića od kandidature za gradonačelnika Sarajeva pretvorilo se od pitanja formiranja lokalne vlasti u prvorazredni politički događaj u BiH potaknuvši brojne reakcije koje su još jednom potvrdile koliko je korupcija duboko ukorijenjena u politici te zemlje

Bogićević je odluku o tome da odustaje od kandidature objavio u srijedu navečer nakon što je tijekom dana propala sjednica gradskog vijeća na kojoj se očekivao njegov izbor.

On je u pismu predsjedniku SDP BiH Neminu Nikšiću, koji ga je i predložio na tu dužnost, naveo kako ne želi da se njegovo ime koristi u "nedoličnim političkim igrama".

"Zahvaljujem se SDP-u na povjerenju koje mi je ukazao kandidiranjem za gradonačelnika glavnog grada BiH. Posebno se zahvaljujem onom dijelu javnosti koji mi je iskazao veliku podršku i poštovanje. Nažalost, ne mojom krivnjom, njihova očekivanja su iznevjerena", naveo je Bogićević ističući kako je njegova odluka konačna i neopoziva.

Bogićevićeva kandidatura u Sarajevu je dočekana s izrazitim simpatijama jer je riječ o osobi koja uživa velik ugled kojega je stekao poštenjem i javnim djelovanjem. S obzirom na ulogu koju je odigrao 1991. kada je kao član Predsjedništva SFRJ onemogućio nakane vrha tadašnje JNA da izvede vojni udar s ciljem sprječavanja osamostaljenja Slovenije i Hrvatske a time i BiH, Bogićević u toj zemlji slovi za moralnu vertikalu.

On je trebao postati gradonačelnikom kao član bloka kojega čine SDP, Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) te Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) načelnika sarajevske općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. Taj je blok na lokalnim izborima u listopadu 2020. ostvario veliki uspjeh i poslužio kao najava njihovog uspona na vlast i na razini Federacije BiH te države na općim izborima 2022.

No blok je pokleknuo već na prvom značajnijem ispitu jer njegovih 18 zastupnika u novom sazivu gradskog vijeća Sarajeva nije djelovalo jedinstveno. Tako je kandidat "četvorke" za predsjednika vijeća Jasmin Ademović ostao bez očekivane većinske potpore, a samim tim je došao u pitanje i Bogićevićev izbor za gradonačelnika. Uz veliki broj nevažećih glasačkih listića koji su tome "kumovali", dio zastupnika napustio je sjednicu pa nije bilo ni kvoruma za daljnje odlučivanje te je rad gradskog vijeća za sada blokiran.

Čelnik NiP-a Elmedin Konaković za sve je optužio upravo donedavnog saveznika Hadžibajrića, ali i Stranku demokratske akcije (SDA), koja je suptilnim guranjem u prve redove vijećnika Srđana Srdića kao kandidata za predsjednika gradskog vijeća zapravo pokušala spriječiti izbor Bogićevića i tako zadržati svog predstavnika Abdulaha Skaku na gradonačelničkom mjestu.

Srdić i Bogićević iste su nacionalnosti, a gradski statut predviđa da predsjednik gradskog vijeća i gradonačelnik ne mogu biti iz istog naroda.

Svjestan što se zbiva iza kulisa Bogićević se povukao ne želeći biti pijun u takvim političkim igrama, a uslijedile su brojne reakcije po kojima to nije njegov poraz, nego poraz za Sarajevo i za sve političke stranke koje u njemu djeluju.

U zajedničkoj javnoj reakciji čelnici SDP-a, NS i NiP-a poručili su kako od Bogićevića kao kandidata nikada neće odustati jer ga smatraju "utjelovljenjem BiH, njenog prkosa, ponosa, časti i čestitosti".

Ocijenili su kako izbor gradonačelnika u Sarajevu, "kada uključuje mračnjake koji se hvale mafijaškim metodama kupovina i ucjena, niti ima veze s čašću, niti s politikom". "To je proces čije kretanje nečasnim radnjama usmjerava SDA", navela su trojica stranačkih lidera podsjećajući kako je i izbor Abdulaha Skake za gradonačelnika prije četiri godine uslijedio samo zahvaljujući tome što je SDA uspjela kupiti neke od gradskih vijećnika.

Emotivnim pozivom da ipak o svemu još jednom razmisli Bogićeviću se obratio i načelnik sarajevske općine Centar Srđan Mandić.

Dragi druže Bogićeviću, zbog jednog Srđana si danas odustao. Ovaj Srđan te moli da ostaneš. Nisam ni ja olako prihvatio...

Objavljuje Srđan MandićSrijeda, 24. ožujka 2021.

"Kaži 'ne' političkim mafijašima koji noćas likuju. Ovo je posljednja šansa moje generacije da uradi nešto dobro za one koji će doći poslije nas. Ne ostavljaj nas, bez obzira na to što se čini da su nadmoćniji. Nas normalnih ima više", napisao je Mandić u poruci Bogićeviću na Facebooku.

No neuspjeli izbor Bogićevića za gradonačelnika već je prouzročio nepopravljivu štetu po koaliciju "četvorke". Ibrahim Hadžibajrić je u četvrtak potvrdio kako njegova lista napušta taj blok odbacivši istodobno tvrdnje kako je on kriv za blokiranje izbora Bogićevića.

To je očekivano razveselilo članove SDA pa je zastupnik te stranke u skupštini Sarajevske županije Haris Zahiragić odmah zaključio kako je ovo ujedno i kraj planova da se ta stranka ukloni s vlasti nazvavši predloženo imenovanje Bogićevića "lošim i opasnim političkim projektom".

Redatelj i dobitnik Oscara Danis Tanović pridružio se brojim reakcijama na dramu u gradskom vijeću Sarajeva ironičnom konstatacijom o tome što čeka Sarajevo nakon što je Bogićević odustao od kandidature. "Da se više ne lažemo, Sarajevo će dobiti gradonačelnika kakvog i zaslužuje", napisao je Tanović na Twitteru.