OPASNOST OD BIJEGA

Sanaderu odbijena žalba, ostaje u pritvoru do 18. ožujka

20.01.2011 u 12:20

Bionic
Reading

Austrijski mediji javljaju da je Viši sud u Linzu odbio žalbu bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera na pritvor te da mu je on produljen do 18. ožujka

Žalba Ive Sanadera, u kojoj je tražio puštanje na slobodu dok traje postupak izručenja Hrvatskoj, danas je i službeno odbijena. Viši sud u Linzu odlučio je da u Sanaderovom slučaju i dalje postoji opasnost od bijega te da zbog toga i dalje mora biti zadržan u zatvoru u Salzburgu.

Medijima je to objavio glasnogovornik salzburškog državnog odvjetništva Marcus Neher. U obrazloženju sudske odluke stoji da se Sanaderu stavljaju na teret iznimno teške optužbe, zbog kojih postoji 'intenzivan poriv za bijegom', pa se pritvor ne može zamijeniti lakšim načinom nadzora.

Odbjegli premijer ima pravo još se jednom žaliti na tu odluku. Sud je pak odlučio da nema opasnosti od zataškavanja dokaza ako se pusti Sanadera, ali mu očito ne vjeruje da neće pokušati još jednom bježati. Pritvor mu je produljen do najkasnije 18. ožujka.

U međuvremenu je određen termin kada će Sanadera saslušati austrijski istražitelji korupcije, a saslušanje će se održati 3. veljače. Ovoga puta to se neće napraviti videokonferencijom, kao što je to bilo 23. prosinca, nego će istražitelji doći u Salzburg, a saslušanje će se odvijati ili u zgradi zatvora ili prostorijama salzburškog suda. Austrijance pak zanima moguća uključenost Ive Sanadera u pranje novca i aferu Hypo, što on odlučno poriče.