WERNER SUPPAN

'Sanaderu je važniji državni interes od vlastitog'

21.06.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Kada je pred kraj prošle godine Ivo Sanader bio uhapšen na austrijskom autoputu, bila je to tamo vijest dana. Danas kada se, zahvaljujući i promjeni vlastitog stava, ubrzo vraća u Hrvatsku, Austrijanci više nemaju previše interesa za hrvatskog premijera, čije je izručenje gotova stvar

Prije samo nekoliko tjedana bivši hrvatski premijer Ivo Sanader imao je jasnu taktiku da svoje izručenje u Hrvatsku što više odugovlači. Pritom je imao pred sobom primjer Vladimira Zagorca, koji je sustavnim žalbama i mijenjanjem odvjetnika uspio svoje pojavljivanje pred hrvatskim sudom odgoditi za skoro dvije godine.

No Zagorec je na kraju ipak izručen te sjedi u osuđen u zatvoru. Sanader je donedavno snivao i o tome da će austrijski sud uvjeriti kako nema namjeru bježati, pa je čak dao da mu se unajmi stan u Salzburgu. Na njegovo iznenađenje i žalost, Sanaderovi planovi se ni u ovom slučaju nisu ostvarili, a bivši premijer kao da je izgubio onaj čarobni dodir da sve okrene u svoju korist, što mu je pomoglo pri usponu na vlast, a još više kad je na njoj bio.

Promjena po pitanju hitnog izručenja vjerojatno je najnoviji manevar Ive Sanadera u obrani koja će ih biti puna, pa se ne treba čuditi što će bivši premijer danas tvrditi jedno, a sutra drugo. U ovom slučaju Sanader, i njegov bečki odvjetnik Werner Suppan, već mjesecima govore da bivši premijer i predsjednik HDZ-a ne može imati fer suđenje u Hrvatskoj, da Sanaderu smještaju Jadranka Kosor, njegova nekoć najbliža suradnica, i Vladimir Šeks.

Stoga je i Suppan uložio žalbu o odluku na izručenje, koja je donesena na salzburškom sudu 9. svibnja. Time više nema prepreka da Viši sud u Linzu danas proglasi pravovaljanom odluku suda iz Salzburga.

Kako je šturo novinarima objasnio Suppan, njegov klijent odlučio se na ubrzano izručenje, protiv kojeg se pak mjesecima rukama i nogama borio, zbog 'povezivanja njegovog procesa s produžavanjem hrvatskog ulaska u EU'. Sanader je 2005. započeo pregovore u ulasku u Europsku uniju te ih je dobrim dijelom i osobno vodio, podsjetio je Suppan, pa sada bivši premijer osjeća 'ulazak Hrvatske u EU svojim političkim i životnim postignućem'. Suppan zapravo tvrdi da 'Sanader pretpostavlja državni interes vlastitom' te da će 'dokazati svoju nevinost, u koju je uvjeren', pred hrvatskim sudom

S obzirom na to da je Werner Suppan povukao žalbu na odluku o izručenju, postoje samo još dva formalna koraka koja Ivu Sanadera dijele od povratka u Hrvatsku. Prvi je taj da se njegov sudski spis vrati na sud u Salzburgu, nakon čega sva dokumentacija ide kod ministrice pravosuđa Beatrix Carl. Ona će pak, najavljuju svi, konačnu potvrdu Sanaderova izručenja donijeti u roku od tjedan dana, najkasnije dva.