HLOVERKA I SUTLIĆ SLOŽNI

Sanaderov govor stvar je javnog interesa

09.07.2009 u 16:36

Bionic
Reading

Glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić ustvrdila je danas na sjednici Programskog vijeća HRT-a da je autonomno i profesionalno odlučila da se emitira 50-minutna snimka govora Ive Sanadera sa stranačkog skupa HDZ-a jer je to bilo od općeg javnog interesa te da bi oštetila javni interes da je odlučila drugačije, dok su neki vijećnici ocijenili da je HTV tim postupkom prekršio Zakon o elektroničkim medijima i Zakon o HRT-u

Čula sam se s pravnicima i nisam nikakav zakon prekršila, nema zakona koji će javnosti uskratiti pravo na informaciju, rekla je Novak Srzić, dodavši da je taj događaj zaslužio da ga javnost čuje integralno kako bi o njemu svatko mogao zauzeti svoj sud.

Upitana je li je netko iz HDZ-a tražio da prikaže snimku govora, Novak Srzić odgovorila je da nije, a o namjeri prikazivanja govora obavijestila je ravnatelja HRT-a Vanju Sutlića i direktora programa HTV-a Domagoja Burića.

Članovi Programskog vijeća, koji su pitanje prikazivanja snimke Sanaderova govora otvorili u raspravi o emitiranom programu bili su različitih mišljenja. Član Vijeća Hašim Bahtijari ocijenio je da je riječ o propustu i dodao da je HTV trebao na drugi način iskoristiti taj događaj. Drži da su prikazivanjem snimke Sanaderova govora prekršeni Zakon o HRT-u i Zakon o elektroničkim medijima. 'Nije trebalo emitirati govor bez obzira što je to javni interes', rekao je Hašim Bahtijari.

Član Vijeća Želimir Mesarić kazao je da HTV nije prenosio Sabor HDZ-a već govor premijera u ostavci na tom Saboru, a svi su bili, dodao je, znatiželjni zbog čega je podnio ostavku. 'Svako pravilo koliko god bilo kruto mora imati mogućnost iznimke', rekao je Mesarić.

Ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić rekao je da snimkom nisu nikog zastupali jer samo emitiranje ne znači zastupanje pojedinačnih interesa. Novak Srzić dodala je da javnost nisu zakinuli za nešto što joj je pripadalo i da je to bila relevantna informacija za one koji jesu ili nisu podržavali Sanadera. 'Netko je rekao, (Sanader) ništa novo nije rekao, pa i to je informacija', rekla je glavna urednica Informativnog programa.

Programsko Vijeće danas je nastavilo raspravu o prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Statuta HRT-a, o čemu će nastaviti razgovarati i na idućoj sjednici. Članovi Vijeća upoznati su s prijedlogom rebalansa financijskog plana HRT-a za 2009., kojim se planira smanjiti plan poslovanja za 180 milijuna kuna, koliko iznosi pad planiranih prihoda HTV-a i Hrvatskog radija od marketniga. Sutlić je rekao da tržišnu utakmicu narušava besplatno emitiranje reklama od strane komercijalnih televizija.

Siniša Grgić je, naime, raspravljajući o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Statuta HRT-a predložio smanjenje ovlasti glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića. Naime, Sutlić prema dosadašnjem Statutu HRT-a ima pravo potpisivati ugovore kojim se sklapaju poslovi vrijednosti do 10 milijuna kuna, a Grgić taj iznos želi smanjiti na jedan milijun.

Tome se odmah usprotivilo dvoje članova vijeća, Hašim Bahtijari i Anja Šovagović-Despot, pri čemu je Bahtijari rekao da ih Sutlić 'nikad nije iznevjerio po tom pitanju' te da 'ne vidi razloga zbog čega bi mu se trebale smanjivati ovlasti'.
'Ja ne vidim razliku između jednog i deset milijuna kuna.', rekla je Anja Šovagović Despot.