PRVE KARAMARKOVE ODLUKE

Sanader kooptiran u Predsjedništvo HDZ-a

24.05.2012 u 12:26

Bionic
Reading

Predsjedništvo HDZ-a na svojoj je prvoj sjednici koju je vodio novi predsjednik Tomislav Karamarko odlučilo u svoj krug kooptirati Antu Sanadera. Karamarko je uključivanje svog kandidata za zamjenika na unutarstranačkim izborima pojasnio nužnošću teritorijalne zastupljenosti, ali i značaja grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, 'pogotovo u stranačkom smislu'

'Dogovorili smo i osnivanje ekspertnih skupina po nekim segmentima – od gospodarstva, znanosti, školstva. Vrlo se ozbiljno pripremamo', rekao je nakon dvosatne sjednice stranačkog predsjedništva Tomislav Karamarko

Na upit radi li se o stvaranju HDZ-ove 'Vlade u sjeni' odgovorio je potvrdno. 'Možemo to i tako nazvati. Vidjet ćemo koji će svi modaliteti biti primijenjeni. Budite uvjereni da ćemo dobro analizirati svaki korak koji radi aktualna Vlada i da ćemo organizirati ljudi, koji će biti stručni i jako dobro pripremljeni i koji će bdjeti nad njima i pravodobno reagirati', najavio je Karamarko.

Najavio je i kako će sutra, na sjednici Središnjeg odbora stranke, za glavnog tajnika HDZ-a predložiti Milijana Brkića

O tome hoće li Jadranka Kosor ostati na čelu HDZ-ovog zastupničkog tijela, odlučit će sutra Klub zastupnika, najavio je Karamarko. Potvrdio je kako su 'pripremili neke prijedloge', no i rekao kako će se 'sutra znati kako je to završilo'.

'O mjestima potpredsjednika Sabora još nismo razgovarali. O tome ćemo kad dođe vrijeme, vjerojatno vrlo brzo', rekao je Karamarko.

Nije želio komentirati nedolazak Jadranke Kosor na sjednicu novog predsjedništva, iako je ustvrdio kako je 'imala osigurano mjesto' koje je ostalo upražnjeno. 'Ne vidim razloga zašto nije došla. Morate nju pitati za razlog', odgovorio je Karamarko.

Kad je u pitanju kooptiranje Ante Sanadera, koji je na unutarstranačkim izborima u nedjelju bio (neuspješan) kandidat za zamjenika predsjednika, Karamarko je objasnio kako to nije nikakva poruka Dragi Prgometu

'Kolega Prgomet je moj zamjenik izabran demokratskim putem koji je osvojio najviše glasova. Ante Sanader nije uspio, ali smo ga kooptirali kao predstavnika Splitsko-dalmatinske županije, pogotovo zato što se radi o starom i iskusnom HDZ-ovcu, vrijednom i samozatajnom čovjeku', objasnio je Karamarko.

Svi su članovi predsjedništva HDZ-a po izlasku sa sjednice uglavnom izražavali zadovoljstvo onim što su vidjeli i čuli, no za svaki drugi komentar upućivali su na predsjednika stranke.

'Izmjene Zakona o policiji su šlamperaj'

Novi predsjednik HDZ-a komentirao je i zahtjev Europske Komisije ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću kojem je poručeno da pričeka s imenovanjem glavnog ravnatelja policije.

'Velika je greška ministra Ostojića što je išao dirati zakon koji smo uskladili s EU. Taj je zakon bio jedan od uvjeta za Poglavlje 23 i to je vrlo velika doza neozbiljnosti i neodgovornosti. Ne postoji Kukuriku politika prema EU, ili HDZ politika prema EU, postoji hrvatska politika prema EU i to treba biti nekakav konsenzus', poručio je Karamarko.

Upozorio je kako je zakon koji je prihvaćen kao uvjet za Poglavlje 23 'nitko više nema pravo mijenjati'. 'Sam se doveo u takvu situaciju. Neću to označavati terminom nesposobnost, ali šlamperaj je sigurno', zaključio je Karamarko.

Novoizabrani član Predsjedništva, gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković uoči sjednice je kazao kako on osobno smatra da Kosor i Šeks trebaju dati mandate na raspolaganje. Butković je istaknuo da se HDZ što prije treba konsolidirati, 'stati na svoje noge i doći na vlast'.

Uz Karamarka, četvrtog lidera stranke nakon Franje Tuđmana, Ive Sanadera i Jadranke Kosor, te njegova zamjenika Dragu Prgometa, najuže novo rukovodstvo vodeće oporbene stranke čine Božidar Kalmeta, Damir Jelić, Božo Galić, Marijan Coner, Dubravka Šuica i Dražen Bošnjaković. Sve su to odreda 'Karamarkovi ljudi' koji su mu u kampanji davali podršku.

U predsjedništvo stranke su ušli su Oleg Butković, Pero Ćosić, Darko Horvat, Nenad Horvatić, Gordan Jandroković, Franjo Lucić, Josipa Rimac, Ana Lovrin, Željko Turk i Antun Vidaković.

U svom pobjedničkom govoru Karamarko je poručio da nitko ne smije biti višak u stranci te da će zaboraviti sve ono što je loše doživio u kampanji. Istaknuo je i kako će predložiti izborni kodeks za sljedeće izbore i raditi na demokratizaciji HDZ-a. Glavni strateški cilj mu je pobijediti prvo na lokalnim, a potom i na parlamentarnim izborima. Vladajućoj Kukuriku koaliciji je poručio da se pripreme na oštru oporbu, jer da je vrijeme eksperimentiranja s Hrvatskom prošlo.

Na općem saboru izaslanici su birali šest potpredsjednika stranke, a za tu funkciju kandidirala su se 24 kandidata. Izbore je obilježio fijasko dosadašnjih stranačkih dužnosnika, kao što su Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Branko Bačić, Ivan Jarnjak, Katarina Fuček, Ante Kulušić, Ivan Šuker.