GRADNJA ZA TRI GODINE

'San o novoj pulskoj bolnici napokon postaje stvarnost'

11.07.2014 u 19:14

  • +4

Siniša Varga posjetio Opću bolnicu koja će biti nadograđena

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga sastao se u Puli s istarskim političarima i ravnateljstvom bolnice. Razgovarali su o dogradnji i obnovi Opće bolnice, što će, dogovoreno je, koštati 600 milijuna kuna. To bi trebala biti jedna od najvećih investicija u zdravstvo u jugoistočnoj Europi

'Predugo čekamo pulsku bolnicu. Deset godina su trajale pripreme kako bi se donijela odluka, a od te odluke do realizacije prošlo je novih deset godina', rekao je ministar Siniša Varga nakon sastanka sa županom Istarske županije Valterom Flegom, pulskim gradonačelnikom i predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem te sanacijskom upraviteljicom bolnice, dr. Irenom Hrstić.

Investicija je vrijedna oko 600 milijuna kuna, a prate je dva kredita za koja su osigurana državna jamstva. Vrijednost radova iznosit će 342 milijuna kuna. Vlada će financirati tri četvrtine, a Istarska županija četvrtinu troškova uređenja, dok se nabava opreme, čija se vrijednost procjenjuje na oko 200 milijuna kuna, planira financirati sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije.

Planiranim radovima izgradilo bi se novih 27 tisuća četvornih metara, čime bi se odjeli pulske bolnice proširili na 43 tisuća četvornih metara. Objekti će se povezati u jednu funkcionalnu cjelinu, a rekonstrukcija i dogradnja trebale bi trajati tri godine, no tijekom radova svi postojeći bolnički odjeli će nesmetano funkcionirati.

Za projekt gradnje Opće bolnice u Puli na međunarodnom natječaju kao najbolji ponuditelj odabran je splitski Lavčević d.d., pa bi u narednih petnaestak dana, ukoliko ne bude žalbi, bolnica trebala imati izvođača i krenuti s radovima.

Župan Valter Flego napomenuo je da se s ministrom zdravlja razgovaralo i o nabavi novog CT uređaja, vrijednog četiri milijuna kuna, te je dogovoreno da će Ministarstvo izdvojiti pola potrebnog iznosa.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i Flego poručili su da će novom bolnicom građani Pule i Istre dobiti bolju zdravstvenu zaštitu i uslugu, kakvu i zaslužuju, a da će nakon 20 godina 'san o novoj pulskoj bolnici' postati stvaran, potvrdio je i aktualni ministar Varga.