ŽRTVE TAJFUNA

Samo troje patologa za tisuće mrtvih na Filipinima

18.11.2013 u 17:00

Bionic
Reading

Troje patologa u ponedjeljak muku muči s identifikacijom desetaka tijela što se brzo raspadaju u masovnoj grobnici: žrtve najsnažnijega zabilježenog tajfuna ilustriraju veličinu zadaće koja je pred Fiipinima, posebno u najteže stradalome gradu Taclobanu

Vjeruje se da je tajfun Haiyan kad je 8. studenoga došao nad kopno, a more se podignulo poput tsunamija, ubio više od 3900 ljudi.

Patolozi iz Manile pokušavaju identificirati tijela položena na blato na rubu jame. U ponedjeljak, deseti dan nakon katastrofe, prvi je dan identifikacije na grobnici, glavnoj lokaciji na kojoj se prikupljaju trupla iz Taclobana. Identifikacija je posebno važna katolicima u toj pretežno katoličkoj državi.


Patolozi okreću i fotografiraju tijela te bilježe podatke o izgledu, dimenzijama i odjeći, nakitu i mobitelima. Od zore na suncu rade brzinom od 15 tijela na sat. Od nedjelje na tu je lokaciju dopremljeno više od tristo tijela pa patologinja Raquel Del Rosario-Fortun, dobre volje, ali frustrirana kaže kako će identifikacija svih žrtava biti nemoguća bez većeg broja ljudi.

Alfreda Romualdeza, gradonačelnika Taclobana zamolila je za pomoć. 'Sve je veoma teško, s obzirom na resurse kojima raspolažemo', rekla je.

'Sad nas je samo nekoliko, a željeli bismo postaviti sustav. Nadamo se da će se ovo nastaviti. Treba pregledati sva trupla, a ne ih samo baciti u zajedničku grobnicu', dodala je. Za Reuters je rekla kako je ogorčena sporošću reakcije središnje vlasti. Grad nema ni objekte ni stručnjake za identifikaciju tijela, dodala je.