BEZ PANIKE

Samo pet posto studenata uči ravnomjerno tijekom godine

24.11.2016 u 15:06

Bionic
Reading

Istražujući navike hrvatskih studenata na više od 400 ispitanika, portal EduCentar otkrio je da ih gotovo polovica uči prije samog ispita ili kolokvija, da uglavnom žive u roditeljskom domu, a financiraju ih roditelji, da im za vrijeme studiranja fizička aktivnost nije prioritet, da za prolaznu ocjenu uči više studenata nego studentica te da na fakultetu provedu u prosjeku pet sati dnevno

Učiti cijele godine nije lako, ali čak polovica ispitanika (50 posto) izjavila je da uči tijekom cijele godine, s time da 'zapnu' prije samog ispita. Da su istinski kampanjci, izjasnilo se četiri posto ispitanika koji uče samo prije ispita i kolokvija. Svega pet posto ispitanika uči ravnomjerno tijekom cijele godine pa panika prije ispita ne postoji.

Suprotno uvriježenom mišljenju o studentima koji žrtvuju san za učenje, svega 19 posto ispitanika je gotovo za svaki ispit probdjelo barem jednu noć. Najviše je onih (29 posto) koji san zamijene za učenje svega nekoliko noći u godini. Čak 27 posto ispitanika nikada nije probdjelo noć zbog učenja za ispit.

Za prolaz uči više studenata nego studentica

Da dvojka nije dovoljna, potvrđuje 53 posto ispitanika koji se potrude naučiti nešto više, ali ne nužno za ocjenu izvrstan. Nešto više od trećine ispitanika (35 posto) uči za peticu, a svega 12 posto ispitanika uči samo za prolaz na ispitima.

U nešto većoj mjeri za prolaz uče muškarci (19 posto) nego žene (10 posto). Kada je u pitanju učenje za peticu, prednjače žene (35 posto) u odnosu na 32 posto muškaraca.

Čak 40 posto ispitanika za vrijeme studiranja je odbilo ponuđenu prolaznu ocjenu na ispitu kako bi ponovno izašli na rok i dobili bolju. Ispitanici koji su odbili ocjenu kao razloge su naveli to da su smatrali da su zaslužili višu od ponuđene ili su željeli zadržati dobar ukupni prosjek ocjena.

Prvostupnici - dobro osposobljeni

Prvostupnici su dobro osposobljeni za tržište rada. Iako se u stavovima ispitanici relativno dosta razlikuju ovisno o tome po kojem programu su završili školovanje, po pitanju prvostupnika relativno su složni: oko trećine ispitanika smatra da su dobro osposobljeni za tržište rada.

Studenti žive u roditeljskom domu, a financiraju ih roditelji

Najviše ispitanika (39 posto) za vrijeme studiranja živjelo je u roditeljskom domu. Trećina ispitanika (34 posto) već je započela samostalan život i živjela je u iznajmljenom stanu, dok ih je 17 posto živjelo u studentskom domu. Svega sedam posto ispitanika je za vrijeme studija imalo svoj stan, a tri posto ih je živjelo u stanu prijatelja ili obitelji.

Najvećem broju studenata troškove života podmirivali su roditelji. Čak 81 posto ispitanika izjavilo je kako su im troškove stanovanja podmirili roditelji, a za 62 posto ispitanika roditelji su pokrivali i troškove izlazaka i putovanja. Troškove odjeće i izlazaka podmiruje 35 posto ispitanika i to prihodima od honorarnih poslova, a 26 posto ispitanika troškove podmiruje stipendijom.

Za vrijeme studiranja studentima fizička aktivnost nije prioritet

Trećina ispitanika (33 posto) za vrijeme studiranja nije se bavila nikakvom fizičkom aktivnošću. Ipak, više od polovice ispitanika (53 posto) povremeno odnosno rekreativno bavilo se fizičkom aktivnošću, dok ih se svega 14 posto aktivno bavilo sportom za vrijeme studija.

Tijekom studija fizičkom aktivnošću više su se bavili studenti nego studentice. Čak 35 posto žena za vrijeme studija nije se bavilo nikakvom fizičkom aktivnošću, dok je neaktivnih muškaraca bilo 22 posto. Za vrijeme studija aktivno se bavilo sportom 19 posto muškaraca i svega 12 posto žena.

Studenti na fakultetu provedu u prosjeku pet sati

Prosječan student dnevno na fakultetu provodi pet sati, u druženju s prijateljima dva, a krevetu sedam sati. Najviše ispitanika (34 posto) za vrijeme studija je u prosjeku spavalo do sedam sati dnevno. Petina ispitanika (21 posto) je spavala svega do šest sati, dok ih je trećina (32 posto) spavala preporučljivih osam sati. Više od osam sati dnevno za vrijeme studija spavalo je 13 posto ispitanika.

Čak 35 posto ispitanika u druženju s prijateljima najviše provede do dva sata dnevno. Četvrtina ispitanika (25 posto) u druženju s prijateljima provede do sat dnevno, a 27 posto do tri sata.  Gotovo polovica ispitanika (47 posto) na fakultetu u prosjeku provede do pet sati dnevno. Do osam sati provede 29 posto ispitanika, a 14 posto do tri sata. Na fakultetu u prosjeku provede više od osam sati sedam posto ispitanika.