NISU NI PODNIJELI ZAHTJEV

Šamar Vladi iz Bruxellesa: Odluke o Pelješkom mostu - nema!

16.07.2015 u 12:43

Bionic
Reading

Gradnja Pelješkoga mosta mogla bi početi u proljeće iduće godine. Nakon što je Studija izvedivosti prometnog povezivanja razdvojenog teritorija Hrvatske jučer predstavljena u Vladi i u Dubrovniku, danas će biti javno prezentirana u Stonu, javlja HRT

I dok Vlada očekuje da će EU sufinancirati izgradnju u iznosu do 85 posto, glasnogovornik Europske komisije Jakub Adamovicz poručuje da procedura u vezi sa sufinanciranjem mosta još nije završena, javlja HRT.

'Vrlo je važno da hrvatska strana podnese službeni zahtjev. Očekujemo da to učini potkraj 2015. ili početkom 2016., dakle, u ne tako dalekoj budućnosti. Kad se taj službeni zahtjev primi, trebamo tijekom tri mjeseca donijeti odluku, znači, relativno brzo. To što se sada govori, preuranjeno je. Za nas je to samo hrvatsko stajalište, ali vrlo je jasno da iz perspektive EK odluka još nije donesena', istaknuo je glasnogovornik Europske komisije Jakub Adamovicz.

'Sama država osigurava sredstva i tek nakon isporuke, reći ću, okončanih situacija EU refundira novac u taj isti fond. U trenutku raspisivanja građevinskih radova, odnosno, danog natječaja za izvođače projekta, svi troškovi su prihvatljivi i onda po uobičajenoj proceduri - kada dođe vrijeme, računi se šalju, oni se provjeravaju i dobivate novac natrag. Dakle, nikad ne dobivate novac unaprijed, nego ga dobivate po izvršenim radovima', istaknuo je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Natječaj za gradnju Pelješkog mosta bit će raspisan do kraja ove godine, a najvećim dijelom financirat će se bespovratnim sredstvima EU fondova. http://bit.ly/1O6lq5z

Posted by Vlada Republike Hrvatske on Wednesday, July 15, 2015