SAILDRONE EXPLORER

Evo što znamo o američkim besposadnim plovilima koja su Iranci zaplijenili pa vratili u more u strahu od američke reakcije

06.09.2022 u 08:44

Bionic
Reading

Iranska ratna mornarica zaplijenila je prošlog tjedna u Crvenom moru dva američka besposadna plovila Saildrone Explorer i potom ih vratila u more nakon što su razarači američke 5. flote upozorili Irance da su spremni odgovoriti na pljenidbu. Besposadna plovila Saildrone Explorer su, prema navodima američke ratne mornarice, najpouzdanije platforme za prikupljanje visokokvalitetnih oceanografskih podataka, a tportal donosi više o tim dronovima koji su izazvali najnoviji incident, dok pregovori o nuklearnom sporazumu Teherana sa svjetskim silama vise o koncu

Iranska državna televizija emitirala je snimku za koju je precizirala da dolazi s palube iranske fregate Jamaran, a na kojoj se vidi kako iranski mornari pregledavaju dva Saildrone Explorera dok se u pozadini nazire približavanje američkog ratnog broda. Iranska televizija istaknula je da su mornaričke snage Iranske revolucionarne garde 'pronašle nekoliko bespilotnih špijunskih plovila napuštenih na međunarodnim pomorskim rutama'.

Televizija je nadodala da je fregata Jamaran zaplijenila dva plovila nakon što je odaslala dva upozorenja američkom razaraču da spriječi moguće incidente. 'Nakon što je osigurala međunarodni plovni put plovila su puštena u sigurnom području', istaknula je iranska televizija.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CNBC

Američka ratna mornarica uzvratila je time da su nenaoružani dronovi Saildrone Explorer, djelujući blizu jedan drugoga u međunarodnim vodama, snimali neklasificirane fotografije okoliša dok su lutali u dodijeljenom patrolnom području najmanje četiri nautičke milje od najbližeg plovidbenog puta. Amerikanci su dodali da plovila nisu predstavljala opasnost za pomorski promet te da su dva Saildrone Explorera 'djelovala u vodama južnog Crvenog mora više od 200 uzastopnih dana bez zabilježenog incidenta'.

Brz odgovor američkih razarača

Dobro obaviješteni izvori tvrde da su na najnoviji incident u Crvenom moru odgovorili američki razarači USS Nitze i USS Delbert D. Black, s kojih su poletjela dva helikoptera MH-60R kako bi pratili iranske poteze nakon pljenidbe dronova.

Riječ je o relativno novim bespilotnim plovilima koja je dizajnirala i proizvela američka tvrtka Saildrone za autonomno prikupljanje visokokvalitetnih podataka iz oceana i mora, a koji se mogu obrađivati i koristiti za razne primjene. Prema navodima proizvođača, plovila tog tipa kombiniraju tehnologiju pogona na vjetar i meteorološke te oceanografske senzore na solarni pogon za obavljanje autonomnih misija prikupljanja podataka u najsurovijim oceanskim okruženjima, što može potrajati do 365 dana.

Plovilo je dugačko sedam metara, a plovi prosječnom brzinom između dva i šest čvorova te može doseći većinu oceanskih lokacija u roku od 30 dana od najbliže obale i pokriti velika područja istraživanja. Explorer je pod stalnim nadzorom ljudske posade koja nadgleda njegovo kretanje putem satelita, a kako bi se osigurao neometan rad, opremljen je primopredajnikom automatskog identifikacijskog sustava radi razvijanja svijesti o okolnom komercijalnom prometu, navigacijskim svjetlima, radarskim reflektorom, jedrom u visokovidljivoj boji te ima četiri kamere.

Inače, sva plovila tog tipa nadziru 24 sata dnevno obučeni operateri u središtu za misije u kalifornijskoj Alamedi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: 13News Now 107

Čitav niz istraživačke opreme

Rani prototipovi Saildrone Explorera dizajnirani su s uskim trupom poduprtim s dva podupirača, a najnoviji dizajn uključuje veću i težu kobilicu. Pokreće ih jedro visine pet metara, zapravo jedro kao na jedrilici, ali je dizajnom sličnije krilu aviona. Vjetar koji prelazi preko krila stvara potisak, a jezičac na kraju repa pričvršćen za krilo kontrolira napadni kut. Kormilo kontrolira smjer trupa, a kobilica drži jedrilicu uspravnom.

Saildrone Explorer može nositi niz senzora uključujući 3D ultrazvučni anemometar Gill Windmaster za mjerenje brzine i smjera vjetra, Rotronic HC2 – S3 sa zaštitom od zračenja za mjerenje temperature zraka i vlažnosti, senzor tlaka za mjerenje barometarskog tlaka Vaisala Barocap PTB210, podvodni senzor za precizno mjerenje fotosintetski aktivnog zračenja te senzor za bilježenje saliniteta i temperature Seabird SBE 37.

Tu je i sustav za mjerenje visine i perioda valova, mjerač razine ugljika te niz kamera visoke razlučivosti s detekcijom cilja za pametno snimanje. Osim toga, paket senzora uključuje opcije kao što su Teledyne RDI Workhorse, akustični Dopplerov strujni profiler (ADCP) za mjerenje oceanskih struja, i ehosonder Simrad WBT Mini (EK80), kao i trupni senzor Airmar DT800 i ehosonder Teledyne Echotrac E20 za batimetrijsko prikupljanje podataka.

Postoje i dvije veće platforme; Voyager dužine 10 metara dizajniran je za nadgledanje pomorske sigurnosti i mapiranje oceana dok je Surveyor dužine 21 metar konstruiran za mapiranje oceanskih dubina. Ta dva bespodna plovila također koristi američka ratna mornarica u istraživačke svrhe.