GRCI NE PRISTAJU

SAD želi da Grčka otkanta Putinov plinovod

08.05.2015 u 19:58

Bionic
Reading

SAD želi da se Grčka usredotoči na projekt plinovoda koji podupire Zapad, a ne na suparnički ruski projekt o kojem Atena razgovara s Rusijom, izjavio je u petak američki dužnosnik zadužen za energetiku nakon razgovora s grčkim dužnosnicima

Grčka, kojoj prijeti bankrot, počela se otvarati prema Rusiji nakon pobjede ljevičarske vlade u siječnju. Atena kaže kako Moskva razmatra mogućnost da joj unaprijed plati za transport plina kroz plinovod Turski tok kojim bi se ruski plin isporučivao Europi kroz Grčku, nakon što je Rusija prošle godine odustala od gradnje plinovoda Južni tok.

SAD, međutim, želi da se Grčka drži Transjadranskog plinovoda (TAP), kojim bi se plin iz Azerbajdžana transportirao u Europu preko Turske, Grčke, Albanije i Jadranskog mora.

'Suglasili smo se oko toga da je važno usredotočiti se na projekte koji su danas na stolu, a to je TAP. To je danas na stolu za Grčku', rekao je Amos Hochstein, posebni američki izaslanik za energetska pitanja.

'Turski tok ne postoji. Ne postoji konzorcij za gradnju, ne postoji sporazum o gradnji. Zato to ostavimo po strani i sačekajmo dok se nešto po tom pitanju ne dogodi i vidimo je li relevantno ili nije. U međuvremenu, usredotočimo se na ono što je važno, plinovod oko kojeg smo se već dogovorili, uključujući i Grčku', dodao je Hochstein.

No, grčki ministar energetike Panagiotis Lafazanis, pripadnik vladine frakcije koja želi jačanje odnosa s Rusijom, priopćio je nakon sastanka da će Grčka nastaviti podupirati ruski projekt. 'Podupiremo taj projekt jer vjerujemo da će koristiti našoj zemlji', rekao je.