ubrzana procedura

SAD upozorio Slovačku zbog plana da ukine ured posebnog tužitelja za korupciju

07.12.2023 u 21:20

Bionic
Reading

Sjedinjene Države pridružile su se u četvrtak Europskoj komisiji u pozivu Slovačkoj da ne brza s planom za ukidanje ureda posebnog tužitelja za borbu protiv korupcije, poručivši da ta i druge reforme zahtijevaju pažljivu analizu

Nova slovačka vlada na čelu s populistom Robertom Ficom odobrila je u srijedu plan da se ukine ured posebnog tužitelja ubrzanom procedurom koja može biti završena za nekoliko tjedana.

Fico optužuje tu instituciju za kršenja ljudskih prava i smatra da mora biti ukinuta. Oporba to žestoko kritizira i u četvrtak navečer organizirala je prosvjed koji je okupio nekoliko tisuća ljudi koji su izvikivali "Dosta Fica!".

  • +7
Robert Fico Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Europska komisija upozorila je u srijedu Slovačku da ne brza s tom odlukom. Američko veleposlanstvo u četvrtak je taj poziv podržalo.

"Podržavamo preporuku Europske komisije da se ne usvaja planirane amandmane niti koristi ubrzanu proceduru bez odgovarajućih i temeljitih konzultacija s dionicima na nacionalnoj i europskoj razini", priopćilo je veleposlanstvo.

Plan je kritizirala i slovačka predsjednica Zuzana Čaputova.

Ured posebnog tužitelja uspostavljen je 2004., a fokusiran je na borbu protiv korupcije i kriminala na visokoj razini.

Fico je u četvrtak rekao da ga čudi što se američko veleposlanstvo miješa u "unutarnja pitanja Slovačke", po portalu Dennik N.