ALARM ZA SVIJET

SAD upozorava: Al Kaida priprema napad!

27.07.2011 u 07:52

Bionic
Reading

Sjedinjene Države upozorile su u utorak cijeli svijet na moguće napade Al Kaide, zatraživši od zemalja da 'i dalje budu jako oprezne'

Američki State Department 'očekuje porast nasilja prema Amerikancima nakon smrti Bin Ladena u svibnju 2011.', ističe administracija u priopćenju.

'Istrage koje se trenutačno vode govore da se Al Kaida i s njome povezane organizacije i dalje pripremaju za napade na američke ciljeve u više područja, napose u Europi, Aziji, Africi i na Bliskom istoku.'

'Ti napadi mogu biti različiti, od samoubilačkih napada preko ubojstava i otmica do bombaških napada', upozorava State Department.

Mete isto mogu biti raznovrsne, 'sportski događaji o kojima izvještavaju mediji, stambene četvrti, uredi, hoteli, diskoteke, restorani', kao i bogomolje i škole.

Administracija upozorava da 'vjerodostojne informacije' govore kako postoji prijetnja za američke interese na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, napose u Libiji. Ona ne preporučuje putovanje na Afrički rog i na jug Crvenoga mora zbog porasta gusarskih napada.

Početkom srpnja, za posjeta Afganistanu, novi američki ministar obrane Leon Panetta rekao je pak da je 'strateški poraz' Al Kaide nadohvat ruke.