Program izuzeća od viza

SAD ukida Poljskoj vizni režim

24.09.2019 u 10:46

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump kazao je poljskom predsjedniku da u sljedećih nekoliko tjedana očekuje ukidanje viznog režima za Poljsku te njezini državljani za putovanje u SAD do 90 dana, bilo poslovno ili turističko, više neće trebati vizu, objavila je u utorak Bijela kuća

Varšava već dulje vrijeme traži da State Department ukine vizni režim Poljskoj, a predsjednik Trump je, kako pojašnjava Bijela kuća, u razgovoru s Andrzejom Dudom na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a najavio da bi se to moglo dogoditi u nadolazećim tjednima.

'Predsjednik Trump obavijestio je predsjednika Dudu da će u sljedećih nekoliko tjedana objaviti ulazak Poljske u Program izuzeća od viza (VWP)', stoji u priopćenju Bijele kuće.

Trump i Andrzej Duda razgovarali su i o vojnim pitanjima, sigurnosti i energetici, a Trump je također potvrdio svoj plan da iz drugih dijelova Europe u Poljskoj rasporedi određeni broj američkih vojnika, dodaje u priopćenju Bijela kuća.

Poljska će, prenosi Reuters, platiti izgradnju objekata za prihvat vojnika. Predsjednik Trump je u lipnju obećao svom kolegi Dudi da će u Poljsku, na zahtjev Varšave, premjestiti oko 1000 američkih vojnika kao mjeru odvraćanje moguće ruske agresije.

Što se viznog režima tiče, Poljska je trenutno jedna od pet država članica Europske unije, među kojima su još i Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar, koje ne uživaju načelo reciprociteta između EU-a i SAD-a te su državljani tih zemalja neravnopravni u odnosu na državljane ostalih članica EU-a.

Iako je i sama Unija pokušala utjecati na brže rješavanje toga problema kako bi spomenute zemlje ušle u program izuzeća od viza, moraju najprije ispuniti osnovni uvjet i sniziti postotak odbijenih zahtjeva za vize na manje od tri posto.

Iako je taj postotak za našu zemlju u padu, on je 2017. godine još uvijek iznosio 5,1 posto. Hrvatska i Cipar posljednjih su godina spominjani kao pozitivni primjeri, blizu ispunjenja formalnih kriterija za ukidanje viza, no u VWP ulazi samo Poljska.

Iako je Europska komisija (EK) do 12. travnja 2016. trebala uvesti vize za državljane SAD-a i Kanade jer te države nisu ukinule vizu za građane spomenutih pet zemalja kako bi sve članice Unije uživale ista prava, Komisija naposljetku nije provela svoju odluku.