'DESTABILIZIRAJUĆA SILA'

SAD-u Iran smeta i ako nema nuklearno oružje

07.05.2015 u 20:49

Bionic
Reading

Iran je destabilizirajuća sila na Bliskom istoku i ne mora posjedovati nuklearno oružje, izjavio je u četvrtak američki državni tajnik John Kerry tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji

'I dalje nas zabrinjava destabilizirajuće djelovanje Irana u regiji i zatom mislimo da je važno da Iran ne posjeduje nuklearno oružje', rekao je Kerry na novinskoj konferenciji u Rijadu.

'Nastavit ćemo raditi s našim prijateljima i saveznicima u regiji na napredovanju sigurnosnih odnosa između Sjedinjenih Država i Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC)', dodao je.

Saudijsku Arabiju i njezine partnere GCC-a (Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Katar, Kuvajt) brine iranski nuklearni program, bez obzira na okvirni sporazum zaključen početkom travnja između Teherana i svjetskih sila o ograničenju nuklearnog kapaciteta njihovog susjeda.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir je ocijenio negativnim iransku ulogu u Jemenu jer drži da je Iran pružio financijsku, logističku i podršku u oružju šijitskim pobunjenicima Houthi.

Iran se protivi vojnoj operaciji koju vodi koalicija pod saudijskim vodstvom protiv Houthija u Jemenu, ali niječe da dostavlja oružje pobunjenicima.