ŠEF U STATE DEPARTMENTU:

'SAD šokiran ustaškim pozdravom na Balkanu'

26.11.2013 u 09:19

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države šokirane su i razočarane zbog incidenata vezanih za ustaške pozdrave u Hrvatskoj, izjavio je Jonathan Moore, šef Ureda za Jugoistočnu Europu u State Departmentu, piše B92

Visoki dužnosnik State Departmenta rekao je dopisniku Tanjuga u Washingtonu da je 'posebno zapanjujuće to što je i igrač na terenu to uzvikivao'.

'Izgleda da je on netko tko ne zna povijest svoje zemlje', dodao je Moore.

Ukazao je i na to da je 'SAD upoznat s time da navijači, ili bolje rečeno huligani na Balkanu uzvikuju parole vezane za Srebrenicu kada se igra protiv timova iz BiH'.

Prvi čovjek State Departmenta za Balkan rekao je da su predsjednik i premijer Hrvatske pokazali da su opredijeljeni za demokratsku budućnost svoje zemlje i da su to pokazali u vezi s problemom dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Dodaoe je i to da Hrvatska nije jedina zemlja regije u kojoj postoji netolerancija.

Hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić tijekom utakmice s Islandom u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo pozdravio je navijače na Maksimiru ustaškim pozdravom 'Za dom spremni', a isti su slogan potom uzvikivali navijači u Splitu uz druge ustaške povike.

Šimunićev potez naišao je na žestoke kritike hrvatske, ali i svjetske javnosti pa je i FIFA najavila istragu protiv hrvatskog reprezentativca, piše B92

Igrača nisu mnogo uzbudile kritike javnosti i moguća kazna. Istaknuo je da se nema čega sramiti jer je igrao za svoj dom.