LANSIRANJE I SATELITI

SAD Rusiji nametnule 'svemirske' sankcije

06.05.2014 u 14:54

Bionic
Reading

Lansiranje europskih svemirskih uređaja pomoću ruskih raketa-nosača može se naći pod opasnošću. Ministarstvo trgovine SAD-a zabranilo je Rusiji isporuke produkcije vojne i dvostruke namjene. U tu kategoriju pripadaju i europski sateliti, jer ih montiraju američki stručnjaci, piše Ruski vjesnik

Telekomunikacijski sateliti Luksemburga, Turske i Engleske, čije je lansiranje bilo planirano za ljeto ove godine, teško da će biti poslani u orbitu pomoću ruske rakete-nosača Proton-M, ako Europska unija podrži sankcije protiv Rusije, piše Ruski vjesnik.

Sankcije se odnose i na kompanije koje su planirale lansiranje svojih uređaja na ruskim raketama Proton s kozmodroma Bajkonur po ugovoru s kompanijom International Launch Services, čiji je vlasnik Svemirski centar Hruničev, te na uređaje koji se lansiraju kao dodatni teret na raketama Sojuz i Dnjepr.

Uzimajući u obzir da je cijena jednog lansiranja Protona-M od 80 do 100 milijuna dolara, a prema podacima Roskosmosa u 2014. planira se još osam stranih lansiranja, financijski gubici Rusije mogu biti veliki.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE