'POLITIČKI MRTVACI'

SAD protjerao 35 ruskih diplomata, burna reakcija Rusa

29.12.2016 u 20:34

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama naredio je u četvrtak protjerivanje 35 ruskih diplomata i uveo sankcije dužnosnicima ruskih obavještajnih službi za koje Washington vjeruje da su se uplitali u američke predsjedničke izbore. Obama je rekao da to nisu sve sankcije i upozorio da će SAD poduzeti druge mjere kada za njih bude vrijeme, uključujući one koje neće biti javno objavljene. Prva reakcija iz Moskve stiže od ruskog parlamentarca koji je taj akt nazvao djelom političkih mrtvaca, a glasnogovornik ruskog predsjednika najavio je da će Vladimir Putin narediti primjerenu odmazdu

U priopćenju s odmora na Havajima predsjednik Obama pozvao je 'prijateljske i zemlje saveznice' SAD-a da 'zajedno rade na suprotstavljanju ruskom potkopavanju dobrih međunarodnih običaja i uplitanju u demokratski proces'.

U sklopu niza mjera koje SAD poduzima kako bi kaznio Rusiju zbog maltretiranja američkih diplomata i uplitanja u američke izbore protjerani su diplomati iz veleposlanstva Rusije u Washingtonu i ruskog konzulata u San Franciscu. Ruski diplomati imaju 72 sata da napuste SAD, a pristup zgradama koje su Rusima služile za obavještajne poslove bit će onemogućen svim ruskim dužnosnicima od podneva u petak, dodao je.

'Ovi su postupci poduzeti kao odgovor na rusko maltretiranje američkih diplomata', rekao je neimenovani američki diplomat za Reuters, odbijajući imenovati ruske diplomate na koje se odluka odnosi, no ruski veleposlanik u SAD-u Sergej Kisljak neće biti protjeran.

Prema izvješću ruske agencije RIA, predsjednik Odbora za međunarodne odnose u gornjem domu ruskog parlamenta Konstantin Kosačov izjednačio je protjerivanje ruskih diplomata iz SAD-a s 'mukama političkih leševa na samrti'.


Američki State Department već duže vrijeme žali se da američke diplomate u Moskvi šikaniraju pripadnici tamošnjih snaga sigurnosti i prometna policija, pa je državni tajnik John Kerry o tome razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom. Amerikanci se nadaju da će nakon ovog poteza ruska vlada preispitati svoje akcije koje su ugrozile djelovanje i sigurnost osoblja američkog veleposlanstva u Rusiji, kazao je američki dužnosnik Reutersu.

Obamina administracija najavila je niz mjera protiv Rusije kao odgovor na hakiranje američkih političkih institucija i pojedinaca te curenje informacija kako bi se pomoglo Donaldu Trumpu i drugim republikanskim kandidatima, kazala su dvojica američkih dužnosnika. Trump, koji preuzima dužnost 20. siječnja, zauzima se za poboljšanje odnosa s Rusijom. Nije poznato hoće li on poništiti ove mjere.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina kazao je da će nove američke sankcije protiv Rusije naštetiti odnosima između Moskve i Washingtona.

Dmitri Peskov najavio je da će Putin naložiti 'odgovarajuću' odmazdu i naglasio kako Moskva sumnja u učinkovitost najavljenih mjera s obzirom na to da aktualna američka administracija gubi vlast za tri tjedna.

Mjere, koje je Obama uveo posljednjih dana svog mandata, novi su udarac američko-ruskim odnosima, već zategnutima zbog neslaganja oko Ukrajine Sirije

Obama je ranije najavio da će odgovoriti Rusiji nakon hakiranja koja su omela izbornu utrku između Donalda Trumpa i Hillary Clinton. Washington optužuje ruske hakere za krađu više desetaka tisuća e-mailova demokratskih dužnosnika.

Na internetu su potom objavljivali elektroničku poštu koja je u lošem svijetlu prikazivala interne rasprave demokratskog tabora, što je zasjenilo izborne poruke njihove kandidatkinje.

Sankcionirano devet entiteta ili pojedinaca

U izjavi u četvrtak Obama je naveo da je sankcionirao devet entiteta ili pojedinaca, među kojima su GRU i FSB, dvije ruske obavještajne službe i tvrtke koje su materijalno podupirale informatičke operacije GRU-a.

Američko ministarstvo financija je također kaznilo dvojicu Rusa optuženih za hakiranja s ciljem skupljanja kapitala ili osobnih podataka.