DODATAN PRITISAK

SAD proširio sankcije Rusiji zbog Ukrajine; Ukrajina u primirju s ruskim separatistima

22.12.2015 u 22:55

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u utorak su proširile sankcije na 34 osobe i poslovne subjekte kako bi učinile dodatni pritisak na Rusiju zbog intervencije u Ukrajini, objavilo je u utorak američko ministarstvo financija, a Kremlj je u rekaciji najavio da mi mogao uzvratiti protumjerama. U međuvremenu, Ukrajina je zaključila novogodišnje primirje s proruskim separatistima koje stupa na snagu u utorak u ponoć i trebalo bi okončati smrtonosne sukobe na istoku te bivše sovjetske republike

'Danas novodonesene mjere, kojima se održava režim sankcija prema Rusiji, osnažuju angažman SAD-a u potrazi za diplomatskim rješenjem krize u Ukrajini', priopćilo je ministarstvo.

Također se ističe da se američke sankcije neće povući sve dok Rusija potpuno ne provede obveze proizašle iz mirovnog sporazuma iz Minska, 'uključujući i obvezu da se Ukrajini vrati kontrola njezine strane međunarodne granice s Rusijom'.

Kremlj je odgovorio da bi mogao uzvratiti protumjerama.

'Ovo je nastavak neprijateljskog stava prema Rusiji koji ima razorne učinke na bilateralne odnose. Kao što je poznato, u takvim slučajevima slijedi recipročni odgovor', kazao je glasnogovornik Dimitrij Peskov

Američko ministarstvo navodi da su, između ostalih, sada na popisu sankcija i šestorica ukrajinskih separatista zbog povrede ukrajinskog teritorijalnog integriteta i suverenosti te 12 poslovnih subjekata, uključujući tri ruske banke koje posluju na anektiranom ukrajinskom Krimu.

Ukrajina zaključila novogodišnje primirje s proruskim separatistima

Ukrajina je zaključila novogodišnje primirje s proruskim separatistima koje stupa na snagu u utorak u ponoć i trebalo bi okončati smrtonosne sukobe na istoku te bivše sovjetske republike.

Sporazum je postignut u Minsku, glavnome gradu Bjelorusije, napisala je savjetnica ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka. 'Imamo sporazum o potpunom i bezuvjetnom prekidu vatre koji počinje u ponoć s 22. na 23. prosinca', napisala je Darka Olifer na svojoj stranici Facebook i dodala: 'Ta je inicijativa posebno potrebna da civili u tom području mogu u miru provesti Božić i Novu godinu'.

Proruski pregovarači nisu još komentirali sporazum.

Primirje dogovoreno u rujnu osjetno je smanjilo razmjenu vatre duž tampon-zone od 30 kilometara koje razvdaja ostatak Ukrajine od područja koje nadziru pobunjenici, no ugrozio ga je novi val nasilja prošli tjedan.

Prema UN-ovim podacima više od 9000 osoba, najvećim dijelom civila, ubijeno je od izbijanja pobune u ožujku 2014.