IZVANREDNA SITUACIJA

SAD prekinuo sve vojne veze s Rusijom

04.03.2014 u 10:36

Bionic
Reading

SAD je u ponedjeljak prekinuo vojnu suradnju s Rusijom, uključujući vojne vježbe i posjete lukama, priopćio je Pentagon uoči za utorak planiranog dolaska u Kijev državnog tajnika Johna Kerryja koji donosi podršku svoje zemlje novoj ukrajinskoj vlasti, suočenoj s ruskim 'ultimatumom' na Krimu

SAD je 'prekinuo sve vojne veze' Washingtona i Moskve nakon ruske intervencije na Krimu, objavio je Pentagon samo nekoliko sati nakon što je Bijela kuća iznijela prijetnju diplomatskim ali i gospodarskim sankcijama.

'Poruka koju šaljemo Rusima je da ćemo, ako nastave sadašnjim putem, razmotriti skup gospodarskih i diplomatskih mjera koje će izolirati Rusiju', upozorio je u ponedjeljak američki predsjednik Barack Obama

'Pozivamo Rusiju da smanji napetosti i krizu u Ukrajini te vrati ruske snage na Krimu u svoje baze', rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby u priopćenju.

Američka vojska ne poduzima olako ovakve korake i takav korak, primjerice, nije poduzela prošle godine tijekom nemira u Egiptu. Vojni kontakti pomažu uspostaviti mostove između nacija i smanuju mogućnosti za međusobno nerazumijevanje, ističu dužnosnici.

Nekoliko dužnosnika Američkog kongresa u želji da podrže Kijev u odnosu na Rusiju također je u ponedjeljak izrazilo namjeru brzog usvajanja mjera gospodarske pomoći Ukrajini koje bi mogli uključivati posudbu od milijardu dolara. John Kerry već je prošlog tjedna iznio plan koji bi zajamčio eventualnu međunarodnu posudbu istog iznosa.

Kao znak rata živaca koji suprotstavlja Ukrajinu i Rusiju, dužnosnik ukrajinskog ministarstva obrane iznio je novi ultimatum koji primorava ukrajinske vojnike da se predaju u utorak, pod kaznom da budu napadnuti. 'Ultimatum je sljedeći: priznati nove (proruske) vlasti na Krimu, položiti oružje i otići ili biti spreman podnijeti napad', kazao je Vladislav Seleznev, regionalni glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane u Simferopolju.

Informaciju je smjesta opovrgla Moskva kao 'totalni delirij', a predsjednik ruskog parlamenta je kazao da Rusija još ne mora koristiti 'pravo' na pokretanje vojne operacije u Ukrajini.

Diplomatska aktivnost u pokušaju pronalaženja izlaza iz 'najgore krize u Europi od pada Berlinskog zida' po šefu njemačke diplomacije Frank-Walteru Steinmeieru ostaje intenzivna.