moguća katastrofa

SAD poziva Zaljevske zemlje da ublaže blokadu Katara

09.06.2017 u 21:47

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je u petak Saudijsku Arabiju i ostale zemlje Perzijskog zaljeva da ublaže blokadu Katara, rekavši da ona izaziva neželjene humanitarne posljedice i utječe na borbu protiv Islamske države (IS).

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s tim malim emiratom u Perzijskom zaljevu koji optužuju da podupire terorizam i glavnog suparnika Iran, što Katar odbacuje.

‘Pozivamo Saudijsku Arabiuju, Egipat, Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate da ublaže blokadu Katara’, rekao je Tillerson novinarima.

Istaknuo je da blokada uzrokuje nestašicu hrane, razdvajanje obitelji i prekid školovanja djece. ‘Vjerujemo da su to neželjene posljedice, posebno tijekom svetog mjeseca ramazana’, dodao je.

‘Očekujemo da te zemlje poduzmu hitne korake u pravcu smirivanja stanja i u dobroj vjeri riješe međusobne nesuglasice’, rekao je Tillerson.

Blokada također pogađa američke vojne akcije u regiji i napade na IS, naglasio je državni tajnik. Više od 11.000 američkih i koalicijskih vojnika nalazi se u vojnoj bazi Al Udeid u Kataru odakle polijeće više od stotinu zrakoplova.

Tillerson je istovremeno rekao da Katar ima povijest podupiranja skupina širom političkog spektra, uključujući one uključene u nasilje te da je katarski emir ostvario napredak u prekidu financiranja terorizma, ali da mora učiniti više.