ZBLIŽAVANJE ZBOG IRAKA

SAD potvrdio razgovore s Iranom

17.06.2014 u 10:45

Bionic
Reading

Predstavnici Sjedinjenih Država i Irana razgovarali su u ponedjeljak o situaciji u Iraku, potvrdio je visoki američki dužnosnik ističući da takvi razgovori neće uključivati vojnu suradnju i neće imati 'strateškog određenja' u odnosu na iračke čelnike

Militantni islamisti sunitske skupine koja se naziva Islamskom državom Iraka i Levanta (ISIL) zauzeli su prošlog tjedna područja u sjevernom dijelu Iraka zaprijetivši komadanjem zemlje i pokretanjem sveopćeg vjerskog sukoba.

'Otvoreni smo za uključivanje Iranaca jednako kao što uključujemo sve regionalne igrače zbog prijetnje koju su Iraku postavili pripadnici ISIL-a. O tome se pitanju kratko razgovaralo i na marginama susreta P5+1 u Beču', kazao je visoki američki dužnosnik State Departmenta, aludirajući na razgovore između Irana i šest velikih sila o iračkom nuklearnom programu.


'Ove konzultacije neće uključiti vojnu suradnju i strateške odrednice vezane uz budućnost iračkog vodstva', istaknuo je dužnosnik dodajući da će u razgovorima biti riječi o prijetnji koju pripadnici ISIL-a predstavljaju za više zemalja regije, uključujući Iran, kao i o potrebi potpore Iraku i suzdržavanju od sektaških sukoba.

Po riječima dužnosnika, američko-iranska razmjena mišljenja o Iraku dogodila se u sklopu trostranog susreta dužnosnika SAD-a, Irana i Europske unije u Beču posvećenom iranskom nuklearnom programu.