KAZNA ZA NUKLEARNI PROGRAM

SAD pojačao sankcije protiv Irana, na udaru rijal

04.06.2013 u 13:41

Bionic
Reading

SAD je u ponedjeljak prešao na novu razinu sankcija protiv Irana, usmjerivši ih prvi put izravno na iransku valutu rijal i tamošnji automobilski sektor, dodatno kažnjavajući Islamsku Republiku zbog izostanka suradnje glede njezinog nuklearnog programa

'Manje od dva tjedna prije iranskih predsjedničkih izbora, predsjednik Barack Obama dao je zeleno svjetlo uvođenju sankcija stranim poslovnim subjektima koji se bave 'kupnjom ili prodajom rijala na veliko ili posjeduju bankovne račune u rijalima izvan Irana', objasnio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney

'Iako je rijal od početka 2012. već izgubio polovicu svoje vrijednosti zbog naših ukupnih sankcija, sad su sankcije prvi put usmjerene izravno na rijal', istaknuo je Carney u pisanoj izjavi.

'Cilj je da rijal postane praktički neupotrebljiv izvan Irana', objasnio je neimenovani američki visoki dužnosnik. Po njemu bi te mjere trebale 'dodatno destabilizirati ionako oslabljenu iransku valutu'.

Drugi dio novih mjera odnosi se na iranski automobilski sektor. koji američka administracija smatra 'velikim izvorom prihoda za Iran'. To bi moglo imati neugodne posljedice po inozemne tvrtke s poslovnim interesima u toj zemlji, poput Renault-Nissana, ali i azijskih proizvođača automobila.

Obaminim ukazom 'dopušta se uvođenje novih sankcija protiv onih koji se svjesno upuštaju u financijske i druge transakcije povezane s iranskim automobilskim sektorom'.

Američkim sankcijama bit će obuhvaćene 'prodaja, opskrba te prijenos dobara i važnih usluga povezanih s proizvodnjom ili sklapanjem lakih i teških vozila u Iranu, uključujući osobne automobile, kamione, autobuse, minibuse, dostavna vozila i motocikle, ali i strojeve za proizvodnju tih vozila i rezervnih dijelova', kaže isti izvor.