top glove

SAD zaplijenio zaštitne rukavice malezijskog proizvođača zbog prisilnog rada

30.03.2021 u 11:47

Bionic
Reading

Američka uprava za carinsku i graničnu zaštitu (CBP) naredila je zapljenu zaštitnih rukavica za jednokratnu upotrebu koje je izradila malezijska kompanija Top Glove, tvrdeći da u proizvodnji koristi prisilni rad.

Imamo dovoljno informacija za takav zaključak, tvrdi CBP u priopćenju.

"CBP neće tolerirati iskorištavanje ranjivih radnika stranih tvrtki za prodaju jeftine, neetički proizvedene robe američkim potrošačima", rekao je viši dužnosnik uprave Troy Miller prema izvješću BBC-ja.

SAD je već u srpnju prošle godine zabranio proizvode dviju podružnica tvrtke Top Glove, optuživši ih za dužničko ropstvo, prekomjerni prekovremeni rad i zlostavljanje radnika u radu i privremenom smještaju.

Nova zabrana odnosi se na sve rukavice za jednokratnu upotrebu koje se proizvode u tvornicama Top Glovea, napominje BBC.

CBP ističe i da je poduzeo mjere kako zabrana ne bi imala značajnog utjecaja na ukupan američki uvoz rukavica za jednokratnu upotrebu, presudnih za suzbijanje covida-19.

Kompanija je priopćila da je poduzela opsežne mjere kako bi poboljšala uvjete rada.

Top Glove najveći je svjetski proizvođač rukavica od lateksa, koje izvozi u 195 zemalja. Zapošljavaju 21 tisuću radnika i proizvode 96 milijardi rukavica godišnje. Imaju tvornice na Tajlandu, u Kini i Vijetnamu, ali većina njih, 41 od ukupno 47, nalazi se u Maleziji.

HR Asia nedavno ga je proglasio jednom od najboljih tvrtki za rad u Aziji u 2020.

Iako proizvode osobnu zaštitnu opremu, ključnu u suzbijanju pandemije, krajem prošle godine bili su prisiljeni zatvoriti više od polovine pogona u Maleziji nakon što je gotovo 2.500 zaposlenika testirano pozitivno na koronavirus.

Pogoni su u međuvremenu otvoreni, uz dodatne sigurnosne mjere.

Dionice Top Glovea naglo su narasle krajem siječnja, potaknute valom kupnje malih ulagača u Aziji nadahnutih strategijom kojom su pripadnici Redditova foruma u SAD-u kontrirali nastojanjima hedge fondovima da snize cijenu dionica lanca trgovina videoigricama GameStop.

Razlika je u tome što je Top Glove i prije pandemije bio profitabilna tvrtka, a potražnja za zaštitnom osobnom opremom potaknula je višestruki skok njegove dobiti i prihoda, podsjeća BBC.