UDAR NA VOJNU PARADU

SAD osudio napad, Iranska revolucionarna garda prijeti smrtonosnom osvetom

23.09.2018 u 17:29

Bionic
Reading

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley osudila je u nedjelju napad na iransku vojnu povorku u kojem je poginulo 29 osoba rekavši da Sjedinjene Države osuđuju sve terorističke napade, a osude su izrekle i tri arapske monarhije u Perzijskom zaljevu, Katar, Kuvajt i Oman.

"Sjedinjene Države osuđuju svaki teroristički napad, bilo gdje da je izveden", rekla je Haley na kanalu CNN u prvoj američkoj reakciji na napad.

Teheran je za taj napad optužio jednu malenu državu iz Perzijskog zaljeva.

"Sjedinjene Države podržavaju sve te male plaćeničke zemlje. Amerikanci ih ohrabruju", rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani prije leta u New York na godišnju Opću skupštinu Ujedinjenih naroda.

Haley je odgovorila da misli da bi Rohani trebao razmotriti situaciju u svojoj zemlji u kojoj Iranci prosvjeduju protiv njega. Dodala je da je sav novac u Iranu odlazi za njegovu vojsku.

"On već dugo ugnjetava svoj narod", zaključila je Haley.

Sjedinjene Države su se u svibnju povukle iz sporazuma postignutog 2015. o iranskom nuklearnom programu i uvele sankcije Iranu, kako bi "maksimalno pritisnule (iranske vlasti) da prekinu destabilizirajuće aktivnosti na Bliskom istoku".

Prema službenim podacima specijalni vod od četvorice muškaraca u subotu je pucao na okupljene na vojnoj paradi u Ahavzu i ubio 29 osoba.

Katar, Kuvajt i Oman, tri arapske monarhije u Zaljevu odvojeno su u nedjelju osudile teroristički napad u Iranu.

Pobunjenički pokret Huti u Jemenu izrazio je solidarnost s vladom Teherana.

  • +19
Iran Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein nisu odmah reagirali na napad.

Iranska Revolucionarna garda prijeti "smrtonosnom" osvetom za napad u Ahvazu

 Iranska Revolucionarna garda u nedjelju je obećala da će se osvetiti na "smrtonosan i nezaboravljiv" način za napad na vojnu paradu u kojoj je poginulo 25 ljudi, među kojima 12 njihovih pripadnika, a za koji je Teheran optužio države Perzijskog zaljeva.  

Napad u subotu, dosad najveći izveden protiv tih elitnih jedinica, velik je udarac sigurnosti Irana u vrijeme u koje Sjedinjene Države i njezini zaljevski saveznici pokušavaju izolirati Teheran. 

"Uzimajući u obzir naše znanje o lokacijama čelnika terorista... oni će u bliskoj budućnosti osjetiti smrtonosnu i nezaboravljivu osvetu", priopćila je Revolucionarna garda.

Četiri napadača u subotu su napala vojnu paradu u zapadnom gradu Ahvazu u naftom bogatoj pokrajini Kuzestan, a državna televizija je objavila da je cilj napada bilo postolje na kojem su bili iranski dužnosnici okupljeni kako bi pratili godišnju ceremoniju obilježavanja početka Iransko-iračkog rata koji je trajao od 1980. do 1988. godine. 

Iranski, etnički arapski oporbeni pokret nazvan Nacionalni otpor Ahvaza preuzeo je odgovornost za napad. Sva četiri napadača su ubijena. Odgovornost je preuzela i Islamska država no nijedna grupacija nije dala dokaze za svoje tvrdnje.