POVLASTICE ZA SIROMAŠNE

SAD optužio 49 ruskih diplomata za prijevaru

05.12.2013 u 22:20

Bionic
Reading

Američki tužitelji optužili su 49 sadašnjih i bivših ruskih diplomata i članova njihovih obitelji za sudjelovanje u prijevari kojom su, lažući o svojim prihodima, iskoristili beneficije za siromašne

Po optužbama podnesenim u studenom a otpečaćenim u četvrtak, obitelji diplomata iskoristili su pogodnosti u vrijednosti od 1,5 milijuna dolara iz programa Medicaid namijenjenom obiteljima s mjesečnim prihodom od oko 3000 dolara i manjim. Beneficijama su se pokrivali troškovi povezani s trudnoćama, rađanjem i skrbi za djecu, stoji u optužnicama.

Svaka od 49 osoba optužena je za urotu u počinjenju prijevare zdravstvenog osiguranja te za urotu u krađi državnih fondova i iznošenje neistinitih izjava u pitanjima vezanim za zdravstvenu skrb.

Glasnogovornik saveznog istražnog ureda Peter Donald je rekao da nitko nije uhićen. Jedna od osoba upućena u slučaj izjavila da svi optuženi imaju diplomatski imunitet te da bi ga se Rusija trebala odreći kako bi se bilo tko mogao uhititi. Izvor je rekao da su tužitelji radili u koordinaciji sa State Departmentom.

Druga osoba upoznata sa slučajem rekla je da samo manji broj optuženih još uvijek živi u Sjedinjenim Državama.

Ruska misija pri Ujedinjenim narodima za sada nije bila raspoloživa za komentar.

Stotine ruskih diplomata i njihove obitelji žive u kompleksu u četvrti Riverdale u Bronxu, u New Yorku.