TRŽIŠTA SE ZATVARAJU

SAD-om drma najgora epidemija ptičje gripe

30.05.2015 u 15:28

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države su suočene s najgorom epidemijom ptičje gripe u povijesti, zbog koje je od prosinca prošle godine ubijeno 44 milijuna kokoši, pura i ostale peradi

Ne radi se o istom virusu koji je uzrokovao zaraze ljudi u Africi, Aziji i Europi. Vjeruje se da su za širenje virusa odgovorne migracije ptica, a znanstvenici još uvijek pokušavaju utvrditi kako stiže do farmi.

Američko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je ptičju gripu na komercijalnim i manjim obiteljskim farmama u 16 saveznih država.

Četiri države - Iowa, Minnesota, Wisconsin i Nebraska proglasile su izvanredno stanje.

Virus H5N1 otkriven je u Arkansasu, Idahu, Iowi, Kansasu, Kentuckyu, Minnesoti, Missouriju, Montani, Nebraski, Sjevernoj i Južnoj Dakoti, Oregonu, Washingtonu i Wisconsinu.

Virus soja H5N8 pojavio se na farmama u Kaliforniji, Idahou, Indiani, Oregonu i Washingtonu. U Kanadi je virus H5N2 potvrđen u Ontariju i Britanskoj Kolumbiji, a H5N1 u Britanskoj Kolumbiji.

Deseci zemalja uveli su opću ili djelomičnu zabranu uvoza peradi i jaja iz SAD od izbijanja epidemije ptičje gripe.

Ograničenja je uvelo svih deset najvećih uvoznika, a opću zabranu uvele su Kina, Južna Koreja i Angola, tržišta koja su prošle godine vrijedila 700 milijuna dolara.