gaf pentagona

SAD greškom objavio fotografije moćnog oružja GBU-57, a onda ih izbrisao

24.05.2023 u 09:17

Bionic
Reading

Američka vojska 2. svibnja objavila je rijetke slike bombe GBU-57, poznate i kao Massive Ordnance Penetrator, a onda ih brzo izbrisala

Agencija Associated Press nagađa da je do brisanja vjerojatno došlo zbog sigurnosnih razloga. Objava fotografija uslijedila je nakon što je AP izvijestio da Iran stalno napreduje u izgradnji nuklearnog postrojenja vjerojatno izvan dometa GBU-57, bombe koja se smatra posljednjim oružjem američke vojske za uništavanje podzemnih bunkera.

SAD je razvio Massive Ordnance Penetrator 2000-ih kako je rasla zabrinutost zbog toga što je Iran gradio sve više nuklearnih postrojenja pod zemljom. Zračne snage objavile su slike bombi na stranici zrakoplovne baze Whiteman u Missouriju na Facebooku. Baza je dom flote nevidljivih bombardera B-2, jedinih koji mogu nositi bombu.

U objavi stoji da su dvije bombe Massive Ordnance Penetrator stigle u bazu kako bi tamošnja jedinica za streljivo mogla ‘testirati njihovu učinkovitost‘.

Nije prvi put da su Zračne snage objavile fotografije i videosnimke bombe koje su koincidirale s porastom netrpeljivosti spram Teherana zbog njegova nuklearnog programa. Godine 2019. američka vojska objavila je video bombardera B-2 koji baca dvije bombe. Zračne snage nisu odgovorile na upit AP-a zašto su objavile, a potom i uklonile fotografije.

Na novim fotografijama prikazan je natpis na bombi s njenom težinom od 12.300 kilograma. Također je opisano da nosi mješavinu AFX-757 - standardnog eksploziva - i PBXN-114, relativno novog eksplozivnog spoja, pojasnio je Rahul Udoshi, viši analitičar oružja u obavještajnoj tvrtki Janes.

Bomba je toliko teška zbog njenog debelog čeličnog okvira, što joj omogućuje da probije beton i tlo prije nego što eksplodira. Međutim nejasno kakva bi bila učinkovitost tog oružja.

Udoshi je rekao da su zrakoplovne snage vjerojatno maknule slike jer su otkrile previše podataka o bombama. ‘Momentalno uklanjanje s interneta bez komentara ili opravdanja znači da postoji potencijalni propust‘, rekao je.

U ponedjeljak je objavljeno da su satelitske slike Planet Labs PBC-a pokazale da Teheran kopa tunele u planini u blizini nuklearnog postrojenja Natanz u središnjem Iranu. Hrpe iskopane zemlje na tom mjestu sugeriraju da bi objekt mogao biti ukopan do 100 metara pod zemljom.

Zračne snage rekle su da njihova bomba može probiti 60 metara tla i cementa prije nego što detonira.