U AFGANISTANU

SAD gradi vojnu bazu tri kilometra od Irana

18.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

SAD gradi vojnu bazu u Afganistanu, u blizini granice s Islamskom Republikom Iran, javlja Press TV

Dopisnik Press TV-a u Afganistanu kazao je kako se američka vojna baza gradi u području poznatom kao Chahlang u afganistanskoj pokrajini Farah. Mjesto gradnje samo je tri kilometra udaljeno od iranske granice.

Prema poznatim informacijama, američke snage su već izgradile komunikacijski toranj i iskopale kanale na mjestu baze.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je kako je 9. svibnja SAD zatražio da zadrži devet vojnih baza diljem ove ratom razorene zemlje.
'Vodimo vrlo ozbiljne i osjetljive pregovore s Amerikom', dodao je Karzai.

U četvrtak je, međutim, glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney negirao Karzaijeve izjave, rekavši da Washington 'ne zahtijeva stalne vojne baze u Afganistanu'.

Emal Feizi, glasnogovornik afganistanskog predsjednika, kasnije je demantirao tvrdnje Carneyja rekavši da je Washington čak i izabrao neke gradove za uspostavljanje baze.

Dana 2. svibnja 2012. Washington i Kabul potpisali su sporazum kojim se dopušta prisutnost američkih vojnika na afganistanskom tlu 10 godina nakon 2014. Afganistanski parlament usvojio je ovaj sporazum 26. svibnja.

Karzai je prvi put potvrdio 2011. da je administracija američkog predsjednika Baracka Obame zahtijevala uspostavu sustava stalnih američkih vojnih baza diljem Afganistana.

Američke vojne baze u Afganistanu